Kemal Mušinbegović: Ko će odgovarati za pronevjereni novac i nepotizam? Pozivam Tužilaštvo da istraži slučajeve

Javnost je već upoznata da je Grad Visoko na ime penala zbog neizvršavanja obaveza i nerealizacije ugovora sa EBRD-om za nepovlačenje sredstava u svrhu provedbe projekta rješavanja vodosnabdijevanja, do sada iz budžeta platio kaznenih 102.000 KM. U nekoliko navrata smo ukazivali na ovaj problem zbog kojeg je budžet Grada Visoko direktno i nezakonito oštećen za ova značajna sredstva koja pripadaju građanima Visokog.

Također, Kantonalni sud Zeničko – dobojskog kantona u Zenici nedavno je utvrdio postojanje nepotizma kojeg provodi aktuelna gradonačelnica Grada Visoko Amra Babić. Kantonalni sud to je utvrdio tako što je odbacio tužbu gradonačelnice Babić protiv urednika i vlasnika portal visoko.co.ba Adnana Jašarspahića, kojom je ona osporavala tekst o njoj i njenom nepotizmu prilikom zapošljavanja u Općini Visoko. Presudom su u cijelosti potvrđene sve činjenice iznesene u navedenom tekstu.

I pored ukazivanja na ova dva slučaja, javnost Visokog nikada nije dobila odgovor i pojašnjenje gradskih vlasti.

S tim u vezi pozivamo Tužiteljstvo da otvoriti istragu protiv gradonačelnice i njenih saradnika kako bi se utvrdile okolnosti i eventualna odgovornost. Nije normalno da neko javno pronevjeri 102.000 KM ili da mu Sud dokaže “nepotizam” i druge kriminalne radnje a da ne dobije priliku da to pred nadležnim organima u najmanju ruku ne objasni zbog čega se i kako sve to desilo.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

Kemal Mušinbegović (SDA) – član Izvršnog odbora SDA Visoko