KARTA EVROPE koja prikazuje koje države su najsličnije jedne drugima: Evo s kime su usporedili BiH

Na internetu je osvanula zanimljiva geografska karta Europe koja prikazuje koje su države, prema ChatGPT-u, najsličnije jedne drugima.

Reddit je često prepun zanimljivih sadržaja pa je tako na toj društvenoj mreži osvanula karta Europe koja prikazuje što je ChatGPT rekao koje države su najsličnije jedne drugima.

Iako u objavi nije istaknuto po kojem kriteriju je ChatGPT birao svoje odgovore, možemo pretpostaviti da je u obzir uzimao jezik, religiju, kulturu i historijsko nasljeđe.

Kad je riječ o prostoru Balkana, ChatGPT navodi da je Hrvatska najsličnija susjednoj Sloveniji.

Slovenija je s druge strane najbliža stanovnicima s Apeninskog poluotoka – Italijanima.

Vjerojatno najzanimljiviji podatak koji prikazuje karta jeste taj da je Srbija najsličnija Hrvatskoj, kao što je i Bosna i Hercegovina. Niko u cijeloj Europi nije sličan Bosni i Hercegovini, a Srbiji je najsličnija Crna Gora, što nije na iznenađenje.

S druge strane, umjetna inteligencija navodi kako je Albanija najsličnija susjednoj im Grčkoj, a Kosovo je, prema ChatGPT-u, istovjetan Albaniji, piše portal Direktno.

Prema toj karti, Španija je najsličnija Portugalu i obratno, a Italija i Francuska također su najsličnije Španiji.

Zanimljivo, Rusija je najsličnija Ukrajini, Bjelorusija Rusiji, a Ukrajina susjednoj Poljskoj. Isto tako, Austrija je istovjetna Njemačkoj, a Mađarska je najsličnija Austriji.

Inače, ChatGPT, trenutno najrašireniji alat umjetne inteligencije (AI), sposoban je po uputama korisnika generirati eseje, poeme i odgovarati na njihova pitanja o bilo kojoj temi. On je prototip chatbota temeljenog na umjetnoj inteligenciji, koji može razumjeti prirodni ljudski jezik i isporučiti prilično detaljan tekst koji djeluje kao da ga je napisao čovjek, prenosi RadioSarajevo.