Kantonalna bolnica Zenica uvodi potpunu zabranu posjeta bolesnicima

Kantonalna bolnica Zenica obavijestila je građanstvo da zbog epidemiološke situacije u vezi sa gripom od ponedjeljka, 10. februara do daljnjeg ukida sve posjete hospitaliziranim bolesnicima na odjelima te bolnice.

Radi neophodne komunikacije sa porodicom te davanja informacija, ostaje na snazi odluka da utorkom i četvrtkom, između 13.00 i 14.00 sati, može doći jedan član porodice oboljelog koji nema simptome upale gornjih disajnih puteva.

-Ovo su preventivne mjere, koje je predložio Krizni štab za praćenje koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona – izjavio je Feni Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a.

Dodaje kako je trenutno na tom odjelu hospitalizirano troje oboljelih za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom gripe H1N1.

-Oni su dobro i uskoro bi trebali biti pušteni svojim kućama. Tokom dana ili najdalje u ponedjeljak, za još šest pacijenata, a za koje sumnjamo da su oboljeli od istog virusa, očekujemo laboratorijsku potvrdu iz Sarajeva – kaže Drljević.

Tokom ove sezone gripe, potvrđeno je da je na tom odjelu KBZ-a troje pacijenata preminulo od virusa gripe H1N1, a svi su preminuli unazad 20-ak dana.

Fena