KANTARIONOVO ULJE: JEDNA BOČICA ZA DESETAK BOLESTI

Kantarionovo ulje ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) djelovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cveta. Ova ljekovita biljka raste uz ivice šuma, po čistinama, livadama i uz živice, a cvjeta tokom cijelog ljeta. U toku mjeseca jula najlakše je nabrati kantarion jer najviše cvjeta upravo u ovo doba.

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je ljekovitost širokog spektra. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) djelovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Ako imate problema s kožom, ili ste izgorjeli na suncu, kantarionovo ulje biti će odličan izbor za njegu kože. Samo imajte na umu da ulje nije pogodno za sunčanje. Najbolje je da ga koristite u večernjim satima kada nema sunca. Možete da ga nanesete na sve vrste rana.

Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroide, problem proširenih vena, problem čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja, pa se preporučuje i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.

Koristi se i kod menstrualnih grčeva te za ublažavanje bolova u mišićima. Još će biti efikasnije ako istovremeno pijete i čaj od kantariona.

Kako ga napraviti?

Litar hladno presovnog ulja (na primjer maslinovog) sipajte u prozirnu staklenu bocu i dodajte 100 g kantariona. Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na sunčanom mjestu 40 dana kako bi cvjetovi otpustili ulje. Dobijenu tamnocrvenu tečnost potom dobro procedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvjetove. Čuvajte u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.