KAMILICA: Drevni melem narodne medicine

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom djelovanju Hieronimus Bok je zapisao: “Bez tog sasvim običnog cvijeta ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice koju upotrebljavamo za sve bolesti”.

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva.

Kamilica je jedno od najboljih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mjesta.

Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osjetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja crijeva i želuca, grčeva, upale debelog crijeva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči.

Pomaže i u liječenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za djecu. Koristi se u aromaterapiji za liječenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i liječenje depresije.

Pomaže kod alergija, anemije, konjunktivitisa, upala tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima. Dovoljno je jednom nedjeljno umiti se čajem od kamilice da bi koža lica izgledala njegovano, a time i ljepše.

Lijek je za smirenje i otvara apetit, zaustavlja opadanje kose, ublažava menstrualne tegobe, a koristi se i kao opuštajuća kupka.30