Kako se riješiti “skrivene” masti s vašeg stomaka: Isprobajte ove četiri metode

Metode poput vježbanja, treninga snage, ali i svakodnevnog konzumiranja doručka mogu vam pomoći da se riješite masnih naslaga na stomaku.

Dok je višak masti bilo koje vrste nezdrav, visceralna masnoća je posebno opasna. Gojaznost u predjelu stomaka ne samo da povećava rizik od prvog srčanog ili moždanog udara, već i rizik od ponavljanja događaja nakon prve nesreće.

Održavanje zdravog obima struka važno je za prevenciju budućih srčanih i moždanih udara, a sljedeće metode vam u tome mogu pomoći:

Pokrenite se

Vježbanje je ključni faktor koji pomaže u uklanjanju sala na stomaku. Zdravstveni stručnjaci kažu da dosljedna, umjerena vježba sama po sebi pomaže tijelu da se riješi ogromnih količina duboke abdominalne masti – čak i kada vaša vaga ne registruje gubitak.

Nemojte jesti dok ste pod stresom

Konzumiranje hrane pod stresom može pogoršati masnoću na stomaku, kažu stručnjaci. To nije samo formula unosa i prerade kalorija. Dok ono što jedemo i koliko može odrediti našu ukupnu težinu, stres istovremeno utječe na to gdje se ta mast zapravo taloži na našem tijelu.

Trening snage

Istraživanja pokazuju da ljudi koji rade vježbe snage imaju manje sala na stomaku, čak i ako ne gube na težini od vježbanja. Dok trbušnjaci samo zatežu trbušne mišiće, studije pokazuju da trening snage topi skrivene masnoće.

Doručkujte

Istraživanje klinike Mayo pokazuje da je konzumiranje doručka povezano sa smanjenjem masti na stomaku. Prema spomenutom istraživanju oni koji su doručkovali vrlo često su se ugojili manje od 1 kilograma za godinu dana, u poređenju s onima koji nemaju naviku da doručkuju koji su za isti period dobili skoro 4 kilograma.