Kako prva jutarnja kafa djeluje na naš organizam

Za mnoge ljude je ispijanje jutarnje kafe dio njihove svakodnevne rutine. Ipak, dok se hiljade ljudi oslanja na tu prvu kafu koja će im pomoći da odrade svoj radni dan, stručnjaci savjetuju da je možda bolje da sačekaju nekoliko sati kako bi dobili najbolji učinak kofeina.

U trenutku kada počnete razmišljati o svojoj prvoj jutarnjoj šoljici kafe, vaš endokrini sistem stvara i oslobađa dopamin poznat kao hormon anticipativnog zadovoljstva, prema Lumenovom “Uvodu u psihologiju”. Počinjete se dobro osjećati čak i od toga što samo znate da ćete uskoro popiti svoju prvu šoljicu kafe.

Prema pisanju magazina Journal of Social Science Information, kuhanje kafe ili vožnja do vašeg omiljenog kafića su radnje koje otpuštaju još više dopamina u vaš organizam.

S druge strane, prema pisanju magazina “American Chemical Society”, aroma kafe je veoma važna. Probuditi se i pomirisati kafu, kažu stručnjaci, više je od same metafore.

Vaše tijelo brzo apsorbira kofein te je potrebno samo nekoliko minuta da dođe do mozga. Kad se jednom nađe tamo, kofein se veže za dio neurona koji privlače hormon od kojeg nam se spava.

Na kraju, istraživanja su pokazala da svaka naredna šoljica kafe neće imati isti učinak kao prva jutarnja.