Kako pomoći djeci da prebrode situaciju sa koronavirusom

Na zvaničnoj Facebook stranici resornog ministarstva navodi se da djeca mogu reagovati na stres na razne načine – da budu zabrinuta, povučena, ljuta ili uznemirena.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske se odraslim sugeriše da djeci pruže podršku, da ih saslušaju dok govore o njihovim brigama i pruže im dodatnu ljubav i pažnju.

  •  Djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih tokom teških vremena. Posvetite i dodatno vrijeme i pažnju. Ne zaboravite da ih saslušate, ljubazno govorite s njima i ohrabrite ih. Ako je moguće, stvorite prilike da se dijete igra i opusti -navode iz Ministarstva.

Preporučuje se i održavanje bliskosti djece roditeljima i porodici, kao i da se izbjegava njihovo odvajanje od najmilijih.

  • Ako dođe do takvog odvajanja (na primjer, hospitalizacija), osigurajte im redovan kontakt (telefonom) i ohrabrujte ih – ističu iz Ministarstva.

Djeci je potrebno predočiti činjenice o tome šta se dogodilo, objasniti im šta se sada događa i dati jasne informacije o tome kako mogu umanjiti rizik od zaraze riječima koje razumiju zavisno od uzrasta.

  • U to spada informisanje na prikladan način o tome šta se može dogoditi. Na primjer da član porodice može da se osjeća loše, pa možda treba da ode u bolnicu na neko vrijeme kako bi mu ljekari pomogli – navodi se na Facebook stranici resornog ministarstva.

? Kako pomoći djeci da prebrode stres tokom epidemije COVID-19?? Djeca mogu reagovati na stres na razne načine, na…

Gepostet von World Health Organization – WHO, Country Office for Bosnia and Herzegovina am Montag, 30. März 2020