Kako pomjeranje kazaljki na satu utiče na naš organizam

U noći između subote i nedjelje počelo je ljetno računanje vremena. O prelasku na ljetno računanje vremena, te ukidanju promjene računanja govorio je meteorolog Bakir Krajinović na N1 televiziji.

“Ukidanje promjene vremena je tehničko pitanje. Uvedeno je u visokorazvijenim zemljama zbog uštede energije, kako bi produžili svijetli dio dana, kako bi imali što više aktivnosti po suncu da se ne bi koristilo svjetlo”, kaže Krajinović.

Krajinović ističe da nam je potrebno dnevno osvjetljenje, praćeno suncem:

“Ljetno računanje vremena je prirodno jer nam daje veći broj sunčanih sati. Nekom odgovara više ljetno, nekom zimsko računanje vremena, to je individualno.”, te dodao da smatra da će se i Bosna i Hercegovina pridružiti Evropskoj uniji u jedinstvenom računanju vremena kako bi izbjegla probleme u transportu i turizmu.

Kada je u pitanju uticaj pomjeranja kazaljki na naš organizam, stručnjaci ističu sljedeće:

Kada se ciklus dan-noć mijenja, onda se zajedno s njime mijenja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada u tijelu dolazi do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć.

Veće su šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa. Nemiran san uzrokuje neispavanost što dovodi do lošije koncentracije te usporenijih reakcija.

Srećom, ako osjetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osjećati normalno.