KAKO POBIJEDITI ZIMSKU DEPRESIJU?

Hladno vrijeme i kraći dani s manje svjetlosti vrlo često utiču na naše raspoloženje, pa nije neobično da zimi budemo lošije raspoloženi i da patimo od zimske depresije.

Zimska depresija je individualna; nekoga pogađa više, a nekoga manje.

Osjetljivi ljudi su joj više skloni, pa su upravo kod njih izraženiji simptomi kao što su umor, iscrpljenost, loše raspoloženje, manjak energije, poteškoće sa spavanjem i lošiji društveni odnosi. Osim toga, zima može da ima negativan utjecaj na imunitet i donese nam prehlade i grip.

Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da se oslobodite od zimske depresije i svih njenih negativnih posljedica.

Boravak na svježem vazduhu

Kraći dani i manjak sunčeve svjetlosti mogu da prouzrokuju nedostatak vitamina D, što može da dovede do umora, pospanosti i promijene raspoloženja. Za vrijeme hladnih i tmurnih dana nemojte da se zatvarate između četiri zida, već izađite na svjež vazduh i osigurajte svom organizmu dovoljno dnevne svjetlosti. Problem nedovoljnog unosa vitamina D je naročito izražen u zimskim mjesecima, pa je potrebno nadoknaditi ga u vidu suplemenata.

Dobar san

 

Noć je vrijeme za regeneraciju organizma. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju trošenje velike količine energije, za šta je potreban dobar i zdrav san, naročito kada je prisutna zimska depresija. Preporučuje se izbjegavanje konzumiranja teške i masne hrane u večernjim satima da ne biste ostajali budni do kasno. Takođe je vrlo važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna. Ali, nije dobro ni previše spavati. Duže zimske noći mogu da dovedu do prekomjernog sna, što za posljedicu može da ima i veći umor.

 

Svježe voće i povrće

Ako je tijelo iznureno i slabo, uzročnicima prehlada su ‘odriješene ruke’. To možete pokušati da spriječite dodatnim unosom vitamina u organizam. Svježe voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv zimske depresije. Zdrava ishrana ne samo da je neophodna za vitalnost, već će pomaže i u detoksikaciji organizma. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu, koju je potrebno postepeno zamijeniti laganim i hranljivim namirnicama.

Redovno vježbanje

Na ovaj način podsiče se izlučivanje endorfina – hormona sreće, koji je ključan za dobro raspoloženje. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, stabilizuje ravnotežu hormona i podstiče metabolizam. Ne morate da imate strogo planirane aktivnosti, dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Tijelo će na taj način dobiti više kiseonika, ojačati nervni sistem i svoj obrambeni mehanizam.

Biljni čajevi

Nema ništa bolje od mirisnih čajeva koji popravljaju raspoloženje. Konzumirajte ih redovno da biste se ugrijali i opustili. Osim što opuštaju organizam, pojedini čajevi ubrzavaju metabolizam, što može da bude korisno u borbi s zimskom depresijom.