Kako ostati dosljedan u vježbanju u toku zime

Tokom hladnih zimskih dana kauč i topla deka izgledaju udobnije nego odlazak u teretanu, ali nije teško ukoliko želite ostati u kondiciji i pripremiti svoje tijelo za ljeto. Privatni trener Max Zeumer otkrio je nekoliko savjeta kako da vratite volju i nastavite vježbati.

Na prvom mjestu je da se zabavite u svom klubu. Umjesto da na fitnes klub gledate kao mjesto napora i bola do željenog cilja, pokušajte da budete društveniji, upoznate se s ljudima koji treniraju u njemu i zajedno radite neke aktivnosti, prenosi Klix.

– Možda pronađete i novog najboljeg prijatelja. Meni je pomoglo. Uvijek sam uzbuđen da treniram s ljudima u klubu i uživam u odlasku u teretanu, a kada propustim jedan dan osjećam se čudno – , rekao je Zeumer.

Ne pokušavajte da radite sve odjednom. Zeumer kaže kako je najveća greška pojedinaca kada pokušavaju sve odjednom da provedu – i vježbe i dijetu. Zbog toga neki i odustanu prije nego i počnu sa zdravim navikama.

– Najbolji način da uspijete jeste da razvijete pozitivne navike u jelu i vježbi tokom vremena. Napravite male ciljeve koje ćete lako postići i nadograđujte ih. Svaku sedmicu posvetite dan više vježbanju i zdravom obroku. Vremenom će vam to postati rutina – , kazao je trener.

Fokusirajte se na ono s čim želite početi, a ne čega se trebate odreći.

– Često ni ne započnemo zdravi životni stil jer se previše fokusiramo na naše negativne navike i na to kako da ih zaustavimo. Radije se fokusirajte na sve pozitivne navike koje želite steći. Ako se postavite tako prestat ćete biti lijeni i ležanje na kauču ćete zamijeniti vježbanjem – , rekao je Zeumer.

Vježbajte s trenerom ili pronađite partnera za vježbanje jer je istraživanje pokazalo da se u paru postižu bolji rezultati. Partneri u vježbi budu podrška jedno drugom jer razumiju kroz šta prolaze.

– I na kraju budite strpljivi. Potrebno je nekoliko sedmica ili mjeseci da imate vidljivu promjenu na svom tijelu. Nemojte da vas obeshrabri ako je ne vidite odmah i ne odustajte. Budite ponosni na sebe što ste postali jači, zdraviji i sretniji – , poručio je Zeumer.