Kako izgleda Ramazan u doba pandemije u Gračanici kod Visokog

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gračanica kod Visokog zbog pandemije korona virusa neće moći u potpunosti realizirati brojne aktivnosti koje su bile planirane tokom ramazana, kazao je za Preporod.info glavni imam ovog medžlisa Senahid ef. Uzunović.

Ramazan u svakom medžlisu i svim džematima je vrijeme u kojem su sadržaji obimniji, okupljanja i druženja češća, a posjete džamijama i mesdžidima intenzivnije. To je vrijeme kada džemati u potpunosti ožive, i ako ne svi, a onda većina džematlija da svoj doprinos i učešće u ramazanskim ibadetima.

Zato su i pripreme za ramazan ozbiljnije, navodi ef. Uzunović i dodaje da su u organizaciju ramazanskih aktivnosti ove godine, osim imama, bili uključeni i članovi džematskih odbora, Odjel za društvenu brigu, Odjela za brak i porodicu i Mreža mladih.

Prema njegovim riječima, bile su planirane brojne aktivnosti, ali je zbog pandemije smanjen obim i promijenjen način njihove onih koje će biti realizirane. I ove godine ramazan je dočekan akcijom čišćenja džamija i harema, uz vršenje dodatne dezinfekcije džamijskih prostora, u skladu s uputstvima nadležnih organa.

– Teravih namazi se obavljaju u centralnim džamijama i u mesdžidima u kojima su obavljani namazi u džematu tokom cijele godine. Prve teravije u džematu su obavljali imami sa mujezinima, a nakon ublažavanja mjera, teravih namaze obavljaju i članovi džematskih i mektebskih odbora. Džematlije, poštujući preporuke nadležnih organa, namaze obavljaju u svojim kućama, a veliki broj ih organizuje džemate u okviru svojih porodica – kazao je ef. Uzunović.


Foto: Senahid ef. Uzunović

Dodao je da su uspjeli očuvati kontinuitet učenja džematskih mukabela, tako da u svim džematima imami sa mujezinima i učenicima medresa uče mukabele.

– Osim džematske mukabele, učenici mekteba sa mualimima, članovi Mreže mladih i muallime sa ženskim dijelom džemata uvezani preko društvenih mreža i aplikacija uče hatme i mukabele, tako da se u svakom džematu prouči po nekoliko mukabela- istakao je ef. Uzunović.

Pred ramazan, MIZ Gračanica kod Visokog je uz pomoć dobrotvora obezbijedio pakete koji su putem imama, Odjela za društvenu brigu, Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih dostavljeni na adrese onih koji su u stanju potrebe.

Imami, džematski odbori i aktivisti odjela na samom početku pandemije, a uz ramazan posebno, stavili su se na raspolaganje, a pozvali i džematlije, da svi zajedno prate stanje, barem u svom komšiluku i svom džematu, te da pruže pomoć onima koji budu u nekoj potrebi.

– U drugoj polovini ramazana planirani su iftari za džematske aktiviste u manjim grupama, ako to okolnosti budu dozvoljavale – naglasio je Uzunović, dodajući da su imamima i članovima džematskih odbora proslijeđene instrukcije o prikupljanju zekata, sadekatu-l-fitra i drugih priloga.

Planirano je i da u zadnjoj trećini ramazana, kao i prethodnih godina, u jednoj od džamija na području Medžlisa bude organiziran i ibadet itikafa.

Preporod.info