KAKAV JE BIO ODZIV VISOČANA: Rezultati velike humanitarne akcije “Topla odjeća i obrok za migrante”

Medžlis Islamske zjednice Visoko u decembru 2019. godine organizirao je veliku humanitarnu akciju pod nazivom “Topla odjeća i obrok za migrante” u svim visočkim džematima.

U okviru te akcije skupljale su se tri vrste artikala: topla zimska odjeća i obuća, sredstva za ličnu higijenu i konzervirana hrana.

Akcija je počela u petak 13.12.2019. godine tematskom hutbom koordinatora za društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Adnan ef. Muratovića koja je pročitana u svim džamijama na području Medžlisa.

Prvi dio akcije – prikupljanje po džematima okončan je 22.12.2019. godine. Potom su vrijedni imami u saradnji sa svojim džematskim odborima izvršili sortiranje, pakovanje i prebacivanje prikupljenih artikala na centralni sabirni punkt.

25.12.2019. grupa imama Medžlisa Islamske zajednice Visoko izvršila je dodatno pakovanje i utovar prikupljene robe na šleper koji je narednog dana isporučen u skladište “MFS EMMAUS” Doboj Istok. Ova međunarodna humanitarna organizacija, koja svakog dana odvozi po 200 obroka za migrante u Tuzlu, će po ukazanoj potrebi vršiti dalju podjelu prikupljenih artikala za migrante na području tuzlanskog kantona.

Važno je napomenuti da je ova humanitarna akcija bila izuzetno uspješna, da je u okviru iste sakupljeno desetine hiljada zimskih odjevnih predmeta i obuće, stotinu vreća za spavanje i oko 4.000 kg konzervirane hrane i sredstava za ličnu higijenu.