Kad shvatite da je mišljenje drugih njihov problem, a ne vaš, počet ćete uživati u životu

Možete primijetiti da ste vi onaj koji ste pristali mislili da ste preslabi, da ne zaslužujete bolje, da je bolje odustati, odgoditi stvari, povući se, predati se, da nemate dovoljno snaga, znanja ili sposobnosti da pokušate i krenete dalje.

Priča je ista i kada se tiče negativnih osjećaja. Sigurno ste mnogo puta iskusili da ste vi bili onaj koji je svojim negativnim mislima povukao za sobom cijelu lavinu negativnosti bilo kroz osjećaj obeshrabrenosti, nemoći, besmisla, izgubljenosti ili neki drugi. Sve je doslovno krenulo od vaših misli.

Zar želite nastaviti taj niz tako da vas nadalje nastave ubijati tuđe misli? Dopustite drugima da njihove misli razračunavaju sa njima, a ne sa vama. Dopustite sebi da nemate nikakvog dodira sa tuđim mislima, jer su one u tuđoj glavi, a ne u vašoj koži.

S druge strane povukli ste iz svojih misli i sve sadašnje i prošle uspjehe i postignuća, povukli ste iz svojih misli i mnogo lijepih osjećaja u odnosima s drugima i ostale stvari. Svojim mislima oblikovali ste život kojim sada živite i sve stvari u kojima uživate. No ne biste u tome bili uspješni da se niste borili, da unutar sebe niste odlučili razračunati sa svim onim negativnim iz glave što vas na kraju samo košta, a ne donosi ništa dobro.

I kao što vodite svakodnevne bitke unutar sebe, bitke da zadržite pozitivan stav koliko je to moguće u vašim okolnostima života, bitke da se svojom pozitivnošću suprotstavljate negativnim mislima i izgrađujete pozitivan život, povedite i bitku s time što misle drugi. Vaše misli – vaš problem, njihove misli – njihov problem. Držite se toga načela, držite se samo svoga bojišta i tu zaslužite pobjede. Ostalo vas više neće brinuti.

M. Žuvela