KAD SE ZMAJ PROBUDI: Misteriozno jezero na Jadranu koje mijenja boju i donosi sreću zaljubljenima

Nemojte se iznenaditi ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu varirati od žuto crvenkaste do zeleno plave. Ovo vas ne treba plašiti…

Kraj lijepih jadranskih obala često nam mogu promaknuti čuda prirode skrivena u zelenilu šuma tik do prvih plaža. Jedno od takvih zanimljivih fenomena nalazi se na jugu Jadrana, na malom poluotočiću. Zmajevo oko poznato je i kao Rogozničko jezero jer se nalazi na poluotoku Gradini u Rogoznici.

Jezero je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje špilja čiji se otvor može vidjeti na obali. Prikladno, špilja nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

No, ono što je još zanimljivije je ponašanje ovog jezera zbog kojeg često možemo čitati novinske naslove poput „Zmajevo jezero promijenilo boju!“. Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera „iseljavaju“ u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promijeni boju, a kada se „profiltrira“ životinjice se ponovno vraćaju. Do idućeg puta kada opet ponestane kisika a jezero „proključa“.

Tako da, nemojte se iznenaditi ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu varirati od žuto crvenkaste do zeleno plave. Ovo vas ne treba plašiti – riječ je o igri slojeva vode i sumporovodika, a jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima (kao što je primjerice oduševilo i Kolumbijca Orlanda Duquea, svjetskog prvaka u skokovima u vodu). Štoviše, ovdje se znaju odigrati predstave i zaigrati vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Tako jedna kaže da je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mjestu. Druga kaže da je riječ bila o svemirskoj letjelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slijepi brat bacio na drugog brata koji ga je, iskoristivši njegovu sljepoću, prevario za nasljedstvo, piše punkufer.dnevnik.hr.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji, slično kao u priči o svetom Jurju koji ubija zmaja, terorizira lokalno stanovništvo i stradava od ruke heroja koji je odlučio spasiti lijepu djevojku od proždrljive i okrutne zvijeri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji vjerovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati skupa u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak bit će okrunjen zdravom djecom. Mladenci, navalite!