Jesu li aktuelni projekti turističkog razvoja zasjenili Stari grad Visoki, nacionalni spomenik BiH?

Koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića 2021.godine na Starom gradu Visoki
 

Nacionalni spomenici su imovina koja je zbog svog kulturnog, historijskog, vjerskog i etničkog značaja izuzetno važna i vrijedna za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Grad Visoko ih posjeduje nekoliko i s ponosom možemo reći da smo sredina bogatog kulturno-historijskog naslijeđa.

Ponos kraljevskog grada Visokog koji se jasno ističe je nacionalni spomenik na vrhu brda Visočice odakle se kasnije razvio sam grad Visoko. Stari grad Visoki je bio poznati srednjovjekovni grad i tvrđava koji je nastao tokom 14. vijeka na brdu Visočici. U njegovom podnožju, te ujedno podnožju Visočice se danas nalazi grad Visoko.

Prvo spominjanje Starog grada Visokog se desilo 1. septembra 1355. godine, u povelji mladog bana Tvrtka I. Kotromanića pod nazivom “in castro nosto Visoka vocatum”, što znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini 14. vijeka, ili sagrađen ili je već postojao.

Primarna funkcija Starog grada Visoki je bila odbrambena, ali također je bilo mjesto odakle su bosanski vladari pisali mnoge povelje i dokumente. To je dokaz da je, osim svoje vojne namjene, grad Visoki bio povremeno stolno mjesto, uz obližnje Mile, Moštre, kao i njegovo podgrađe Podvisoki, koje je bilo trgovačko središte, urbano naselje i kraljevski dvor.

 

Problem uslijed ekspanzije posjeta ostalim turističkim lokacijama u Visokom

Veoma smo ponosni na svaki projekat koji unapređuje kvalitet svih segmenata života u Visokom, međutim, žalosno je da posjetioci, ali i domaćini pomalo zanemaruju ulogu i značaj Starog grada Visoki i njihovu pažnju sve više privlače moderni poduhvati ulagača.

Protekle godine u Gradskoj upravi Visoko održan je sastanak na kojem je glavna tema bila uređenje pristupa vrhu brda Visočice, ali do danas nema novih informacija o realizaciji te ideje.

Radnom sastanku održanom 30.juna 2021. prisustvovali su predstavnici Grada Visoko, Zavičajnog muzeja Visoko, Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, te Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Osnovna tema radnog sastanka bili su strateški ciljevima razvoja lokaliteta Stari grad Visoki – Bosanska piramida Sunca.

Tokom sastanka su izložene i brojne konstruktivne ideje, o kojima se trebalo razgovarati i u narednom periodu, a sve s ciljem da ovaj lokalitet postane turistički još atraktivniji, te sadržajniji, ali i da se odlukama o obuhvatu zaštićene zone u budućnosti omogući eventualni nastavak arheoloških radova.

“Pored glavne teme sastanka razgovarano je i o pristupnoj stazi odnosno stepenicama koje bi bile izgrađene, te olakšale dolazak gostiju do samog lokaliteta, rekonstrukciji Starog grada Visoki, ali i novim turističkim sadržajima kao što je mogućnost osvjetljenja ivica brda Visočice – Bosanske piramida Sunca i Starog grada Visoki, izgradnje staklenog mosta – vidikovca, te Zip line-a.

Iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH su obećali da će sve odluke nastojati riješiti u što kraćem roku, te uz uvažavanje podnesenog zahtjeva, biti donesene na način da se ne nanese šteta samoj lokaciji. Zakazani su i novi sastanci, prije svega između Gradske uprave, Fondacije i Zavičajnog muzeja, gdje će se zajednički pokušati osmisliti projekti i rješenja, s kojima će se ići prema Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.”

Projekti su trebali biti predstavljeni Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika, koja bi kasnije odobrila sve radove u cilju unapređenje turističke ponude na ovoj veoma vrijednoj lokaciji.

Ovom prilikom ne želimo donositi ubrzane zaključke, vrijeme je pred nama, mnogi projekti su u toku i nemoguće ih je odjednom sve provesti. Međutim, bili bismo jako sretni i ponosni da Stari grad Visoki zablista i postane glavna tačka posjete svim domaćim i stranih posjetiocima.