JEDINSTVENA IZLOŽBA U VISOKOM: „Kur'an kroz stoljeća u BiH – Kur'anom ti po srcu pišem“

JU Gradska biblioteka Visoko i Medžlis Islamske zajednice Visoko pozivaju na izložbu pod nazivom „Kur'an kroz stoljeća u BiH – Kur'anom ti po srcu pišem“

Ova jedinstvena izložba predstavlja kolekciju 114 primjeraka višestoljetnih eksponata, od kojih je šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana – antikviteta, iz privatne zbirke Nusreta Omerike.

Autor izložbe ističe kako je na prikupljanju građe intenzivno radio više od 10 godina, te vjeruje da je biblioteka Kur'ana koje posjeduje jedna od najvećih privatnih biblioteka, zbog čega mu je zadovoljstvo to predstaviti građanima Visokog koji do sada nisu imali takve izložbe.

– “Moja kućna biblioteka broji više od 3.000 knjiga i 500 časopisa. Među te tri hiljade knjiga nalazi se i 200 Kur'ana od kojih večeras publika ima priliku vidjeti njih 114 koje sam ja izdvojio i među njima je šest Kur'ana koji su ručno pisani. Kur'ani koji su mašinska štampa rađeni su u više islamskih zemalja i gradova počevši od Karačija, Islamabada, Bombaja, Nju Delhija, Bejruta, Meke, Medine, Konje, Istanbula do Sarajeva, tako da se nalazi i različita mašinska štampa. Kur'ani gdje su Ajeti označeni brojevima i ona prva štampa gdje niti ima ornamentike niti su kur'anski ajeti označenih brojevima”, rekao je Omerika.

Ova izložba u Visokom je od višestrukog značaja, jer pokazuje neprocjenjivo blago i dugogodišnju tradiciju muslimana.

Otvaranje izložbe je u petak, 8. novembra u 14:30 sati, u KC Altindag – Visoko, a trajat će do 15. novembra ove godine.

Izložba je realizovana u sklopu aktivnosti MIZ Visoko povodom obilježavanja mjeseca Rebiu-l-evvela.