Jedinstvena enduro utrka „Land of Pyramids“ 13. i 14. aprila u Visokom

Visoko će i ove godine biti domaćin enduro utrke i sportsko – turističkog spektakla „Land of Pyramids“ koji četvrtu godinu zaredom organizuje Enduro klub „Visoko“.

Vrijedni članovi već odavno rade na organizaciji, a za četvrtu utrku po redu prijavilo se duplo više takmičara u odnosu na prethodnu godinu. Ovoliki broj prijava za učešće garancija je još jednog neviđenog moto spektakla u gradu piramida.

– „Do sada imamo preko 200 prijava vozača iz desetak zemalja, tu prije svega mislim na zemlje regije, ali nam vozači dolaze i iz Austrije, Njemačke, Mađarske, a ove godine imamo najavu da će učestvovati i jedan takmičar iz Amerike. Novina je da ćemo ove godine imati stazu koja će biti duža za nekih 6-7 kilometara, što u konačnici znači da će utrka biti dužine od oko 44 kilometra. Start je na lokalitetu Kompleksa Ravne, gdje će biti vožene i kvalifikacije, a nakon kruga po okolnim lokacijama i sam cilj je na Ravnama. Vozi se u tri klase kao i do sada, „Hobby“, „Expert“ i „Veteran“ klasa, a ove godine se možemo pohvaliti da ćemo imati i „Lady“ klasu, pošto imamo prijavu jedne djevojke iz Hrvatske, a očekujemo još nekoliko djevojaka.“ – kazao nam je Emir Huseljić iz Enduro kluba „Visoko“.

Za svega četiri godine Enduro utrka u Visokom je postala regionalno i evropski poznata, pa je tako sve veći odziv vozača, ali i sponzora, a cilj organizatora je da visočka utrka zauzme mjesto u kalendaru najvećih evropskih enduro događaja.

– „Utrka je postala poznata i privlači sve veću pažnju, a ja bih posebno istaknuo i sjajnu saradnju sa Fondacijom „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i dr. Semirom Osmanagićem. I ove godine se nadamo dobroj saradnji, a i naš cilj je sličan cilju Fondacije, a to je promocija Visokog i visočkih piramida, u čemu i uspijevamo. Trudimo se da se naši gosti u Visokom osjećaju kao kod kuće, a pored sportskog dijela programa vozači će posjetiti i tunele Ravne kao i druge arheološke i turističke lokacije u našem gradu i sa lijepim uspomenama se vratiti u svoje zemlje.“ – pojasnio nam je Huseljić.

Bitno je pomenuti kako utrka „Land of Pyramids“ privuče nekoliko hiljada gledalaca koji uživaju u majstorijama vozača, a do sada nisu zabilježeni niti najmanji incidenti, nije bilo nesreća među vozačima i publikom, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog rada i organizacije ekipe iz Enduro kluba „Visoko“.