JEDINO JE “TRINA” PREŽIVJELA

Velika je i nikad odgonetnuta tajna kako se sijeno može kositi. Nekada davno pjevač je znao uz harmoniku nabrajati da kosi on, kosi tata ili „kosi tata, kosim ja, kosili smo obadva“. Kao da ih je četvero jer oba plus dva su četiri.

Kosila se trava, pa se sušila i prevrtala da se dobro suhne. Onda grabila u naviljke pa na podvore, pa do plasta koji je bio sa specifičnim središtem zvanim stožina. Ne ona sa igranki i teferiča, ali mogla je poslužiti. Umjetnost šiljenja i zabijanja stožine je spadala u posebnu disciplinu. Bukova stožina je imala težinu, ali se lakše plastilo. Život na selu i velike koševine, značile su i radne akcije više porodica, rodbine i prijatelja. I nesretni opanci iz „Borova“ na velikim vrelinama su se znali razvući, pa ni čarapa, a ni priglavka nisu mogli spriječiti klizanje noge i bockanje kojem bi i fakiri pozavidjeli. Mada, bilo je likova koji su bosi hodili bez obzira na zmije koje su se znale zateći ispod otkosa. Nepisano pravilo je da su livade pretežno „u strani“, a neke tako strme da ovce i koze pasu pod ručnom.

Kako onda stvarati naviljak stavljati na podvore i prinositi plastu koji raste li raste. Široko i visoko. Ko na kraju plati ceh držanja za stožinu i gaženja sijena. Mladi. Produženim vilama je neko uvijek nabacivao po sred glave najmlađih. Vrelina, znoj i nesretna „trina“, „skupina žileta“ koja spada sa sijena i najčešće „izjeda“ vratni dio. Bez dobrog šamponiranja i tuša ili sapuna kabaša nije bilo pomoći.

Danas je ova vrsta biznisa mnogo olakšana sa kosačicama i mašinama za baliranje. Bale sijena sa fotografije su uredno složene i čekaju cijenu koja daleko ide preko tri markice. Stoke ima dovoljno, samo je pitanje da li će se hrana moći kupiti povoljno. Zima će k'o dlanom o dlan.

Hej, medena vremena. Ljetni raspusti provedeni u sijenu, na plastu, eventualno na traktoru ili gumenim kolima. Slame je bilo manje. Nakon svega, najnormalnijih 15 dana na moru uz mirindu i pepsi. Boja na plaži prvi dan? Bakrena. Coppertone nepotreban. Kakva li su Vaša sjećanja na koševinu, plašćenje i slične poteze na ruke koji su ubijali mangupluke?