„Jedan slaktiš, jedno dijete“: Srednjoškolci iz ZDK prikupili i podijelili 1178 paketića

Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona je zajedničko tijelo srednjoškolskih Vijeća učenika u našem kantonu. Mreža vijeća učenika (mreVUK) predstavlja i zastupa interese srednjoškolaca Zeničko-dobojskog kantona.

Ova Mreža omogućava svakom srednjoškolcu da se lično, ili putem izabranog predstavnika u Vijeću učenika, uključi u rješavanje problema srednjoškolske populacije. Našem radu doprinosi i potpisani ”Memorandum o saradnji u oblasti poboljšanja položaja srednjoškolaca, kvaliteta obrazovanja mladih i razmjeni informacija” sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, krovna organizacija za srednjoškolce, i ove godine je uspješno realizovala aktivnost “Jedan slatkiš, jedno dijete” u kojem su skupljeni slatkiši u vrijednosti od 18.530 KM za djecu slabijeg imovinskog stanja i djecu s posebnim potrebama.

Srednjoškolci iz Zeničko-dobojskog kantona su ove godine nadmašili sami sebe i oborili rekord kantona u količini sakupljenog novca. U ovom uspjehu je učestvovalo 25 škola Zeničko-dobojskog kantona što je veliki uspjeh! Spakovano je 1178 paketića koji su podijeljeni djeci u Zeničko-dobojskog kantona, ali i u Africi.

Kroz ovu humanitarnu akciju srednjoškolci su pokazali da se mogu uraditi mnoge stvari ako rade zajedno.

– ”Ovaj mjesec, obilježen našom prelijepom aktivnošću, prošao je i više nego sjajno kada je naš kanton u pitanju. Izmamili smo 1178 dječijih Osmijeha i to je naša najveća sreća, jer samo tako znamo da je vrijedilo. Ipak na kraju dana kada smo sabrali sve ovo  shvatili smo da je zahvalnost najveća molitva.“, rekla je naša predsjednica Enida Ismić.

Srednjoškolci su još jednom pokazali da su resurs koji treba iskoristiti, a ne problem koji treba riješiti.

mreSVUBiH