JASMIN VRANAC – talent visočke gimnazije

Koja je formula uspjeha? Kako se popeti uz stepenice koje vode do određenog cilja? Ustrajnost, zalaganje, vrijedan rad i trud su ključevi. Pored učenja važno je dobro rasporediti svoje slobodno vrijeme. Vannastavne aktivnosti, koje zadovoljavaju različite potrebe i želje učenika, igraju veliku ulogu u ostvarivanju ciljeva. Važno je truditi se da budemo dobri na raznim poljima koja nam se nude. Teško je, ali ne i nemoguće. Sam dokaz za to je i učenik prvog razreda Gimnazije “Visoko” Jasmin Vranac.

Jasmin je pohađao Osnovnu školu “Safvet-beg Bašagić” i u Gimnaziju se upisao sa posebnom diplomom učenika koji je ostvario odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku devetogodišnjeg odgoja i obrazovanja.

Pored školskih obaveza Jasmin je aktivan i na drugim poljima. On svira gitaru, voli pisati, vozi bicikl, trenira tenis… Osvojio je i prvo mjesto na takmičenju iz programiranja robota “Sparkreators liga” 2017. godine.

Jasmin je završio Školu za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” u Visokom kao učenik generacije muzičke škole.

Osvajao je prva mjesta na brojnim takmičenjima: na Internacionalnom takmičenju u sklopu “Sarajevo International Guitar Festival” 2015. godine na području kamerne muzike; na Federalnom takmičenju u Sarajevu 2015. godine na području kamerne muzike, na Kantonalnom takmičenju u Zenici 2016. godine u solo sviranju, na Federalnom takmičenju u Livnu 2016. godine također u solo sviranju, na Internacionalnom takmičenju u Srbiji u Novom Bečeju pod nazivom “Fantast” 2017. godine te na Federalnom takmičenju u Travniku 2018. godine na području kamerne muzike.

Također, osvojio je drugo mjesto na Internacionalnom takmičenju u sklopu “Sarajevo International Guitar Festival” 2017. godine u solo sviranju.

Pored sviranja gitare u slobodno vrijeme Jasmin trenira tenis i tu je osvajao značajne rezultate: treće mjesto na “Zamah Cup” Jelah-Tešanj i prvo mjesto na “Sporting Open” Sarajevo tokom 2014. godine. Na Državnom prvenstvu u Zenici 2015. godine je osvojio drugo mjesto te na “Sporting Open” Sarajevo prvo mjesto. Tokom 2016. godine, osvojio je prvo mjesto na “GTA” Teniskoj Akademiji Sarajevo, drugo mjesto na Državnom prvenstvu te treće mjesto na OP “Kiseljak”. Također, učestvovao je na Evropskim turnirima u sklopu Evropske teniske asocijacije (ETA) 2016. i 2017. godine u Prijedoru, Zenici i Mostaru.

Jasminov hobi je i pisanje te je osvojao prva mjesta na sljedećim literarnim konkursima: “Ne prljaj, čisto je cool” 2018. godine u organizaciji JKP Visoko, povodom Dana šehida 2018. godine te povodom Dana armije na temu “Armija RBiH – čuvar domovine” 2019. godine.

Jasmin, također, vozi bicikl u svoje slobodno vrijeme te je učestvovao na utrci brdskog biciklizma na Kupresu, 2018. i 2019. godine ispred BBK ”Kulin ban 08” Visoko.

“Smatram da je najbitnije poredati prioritete. Meni je glavni prioritet da stižem završiti redovne školske obaveze u vidu učenja i zadaća i ostvarujem odličan uspjeh u školi pa tek onda sve ostalo. Što se tiče raspodjele vremena i obaveza, na spavanje ne idem dok ne sagledam sve sutrašnje obaveze i odredim kad i kako ću koju riješiti. Pored redovne srednje škole imam i veliki broj hobija koje je bilo veoma teško uskladiti. Naravno, zahtijevalo je dosta odricanja u vidu izlazaka i vremena provedenog u odmaranju, ali uz malo truda sve uspijem stizati”, dodao je naš mladi talenat Jasmin Vranac iz I a.

Sve se može stići uz dobru organizaciju, kao što to radi naš Jasmin. Jasminu želimo puno sreće i uspjeha kao i do sada.

Tekst: Nedžla Čabaravdić 1.a
Fotografije: Jasmin Vranac