Izvori energije u zimskim mjesecima

U hladne zimske dane naoružajte se vitaminima iz prirodnih, svježe cijeđenih sokova voća i povrća, ojačajte imunitet i izbjegnite prehlade i viroze.

Svježe spravljeni sokovi od voća i povrća odličan su izvor vitamina i minerala, aktiviraju enzime tijela koji produkuju energiju i neophodni su za apsorpciju i pretvaranje hrane u energiju za organizam. Osim minerala i vitamina, prirodni sokovi poboljšavaju probavu, odlični su za detoksikaciju i sprečavaju umor i malaksalost te blagotvorno djeluju na organizam. Hladnije doba godine donosi niz zdravih i hranjivih plodova koje  bi svakako  trebalo konzumirati, ali prodavnice su dobro opskrbljene svježim voćem i povrćem tokom cijele godine, pa je štete ne iskoristiti darove koje nam priroda nesebično daje.

Istraživanja pokazuju da ljudsko tijelo može apsorbovati više minerala i vitamina ako pijemo svježe sokove nego od povrća i voća koje jedemo u komadu. Ljudi se najčešće drže nekoliko vrsta omiljenog voća i povrća i ne obraćaju pažnju na raznolikost proizvoda, ali miješanje određenih vrsta voća i povrća oslobađa određene enzime koje samo jedno voće ili povrće ne bi moglo.

Kako pripremiti sok?

Za pripremu prirodno cijeđenog soka potreban je dobar sokovnik i nekoliko komada različitog svježeg voća i povrća. Voće i povrće treba oprati i odstraniti gnjile dijelove i tvrde koštice. Većinu voća i povrća ne treba guliti ako ne želite. Kora narandže, limuna i grejpa treba se ukloniti jer sadrži hemikalije kojima je voće tretirano tokom uzgoja, ali bijeli dio nemojte bacati jer je bogat vitaminom C i bioflavonoidima.

Koje voće i povrće koristiti?

Nar – Štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

Ananas – Pomaže slabu probavu, te otapa materije koje otežavaju probavu. Ljekari ga preporučuju pretilim osobama koje žele smršaviti.

Cvekla – Riznica je raznovrsnih vitamina, minerala, vlakana i fitohemikalija. Niskokalorična je i  lako probavljiva. Odlična je za detoksikaciju jer podstiče rad jetre.

Jabuka – Dobro je sredstvo za obnovu nervnog sistema. Sok od jabuka koristi se kod loše probave.

Kupina – Sok od kupina odlično je sredstvo za borbu protiv kašlja.

Limun – Ubija bacile. Preporučuje se onima koji imaju bolesno srce i jetru. Djelotvoran je kod pročišćavanja probavnog sistema. Otapa masne materije, pa mlađim ženama s masnom kožom popravlja ten, a kod starijih sprečava nastanak bora.

Mrkva – Neophodna je za zdrav vid, rast i razvoj. Djelotvorna je i u poremećajima mokrenja. Sok od mrkve, pomiješan s narandžinim sokom, ako se pije ujutro, dobar je za kožu.

Narandža – Olakšava probavu. Poboljšava krvnu sliku, a koristi se za njegu lica i kože.

Špinat – Koristi se kod upale zglobova, reumatizma, bolova u stomaku ili slabe jetre.

Sokove možete začiniti medom, cimetom, ruzmarinom, mentom… Po želji možete eksperimentisati i kombinovati različito voće i povrće. Budite kreativni i sami kreirajte svoje koktele pune vitamina.