IZVJEŠTAJ: Održana deveta po redu sjednica Gradskog vijeća Visoko

Deveta redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko održana je u četvrtak 29. jula 2021. godine, a za nešto više od tri sata rada vijećnici su obradili, i na kraju i usvojili, ukupno 15 tačaka dnevnog reda.

Sjednici su prisustvovala 23 vijećnika (Nikola Pekić i Aida Zerdo bili odsutni), kao i gradonačelnik Mirza Ganić, te zastupnica u Skupštini ZDK Mirela Mateša Bukva i predstavnici Instituta IPSA.

Na samom početku sjednica je imala i svečani karakter jer je svečanu izjavu dao, te mandat preuzeo vijećnik SDA Mersad Salkić, koji je na tu poziciju došao umjesto Irme Jusufbegović, koja je potpisala izjavu o prestanku mandata.

Najviše rasprave, ali i prijedloga, pitanja i sugestija donijele su druga i treća tačka dnevnog reda (Nacrt statuta Grada Visoko i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju Budžeta Grada Visoko za 2021. godinu). U trećoj tački dnevnog reda učešće je uzeo i sam gradonačelnik Mirza Ganić, a tokom njegovog izlaganja smo saznali i kako je u trenutku dolaska na ovu poziciju zatekao dug od 1.800.000 KM, kako je dobavljačima u ovom periodu od sedam mjeseci isplaćeno 3.500.000 KM obaveza, te kako je vraćeno 1.600.000 KM duga koji je zatečen i da je sada ostalo 200.000 KM duga prema dobavljačima.

Bitno je napomenuti kako su na računu osigurana sredstva za poticaje poljoprivrednicima, biznisu, mljekarima, ali i za turizam, što je jako značajno u vremenu pandemije, ali i da se prave uštede na svim mogućim mjestima gdje je bilo prostora za uštede, pa je tako razlika između prošle i ove godine u isplatama po ugovoru o djelu drastična. Prošle godine na ovu stavku je isplaćeno ukupno 36.000 KM, dok je ove godine isplaćeno 500 KM, a za period otkako je na dužnosti gradonačelnika, Mirza Ganić je imao 0 (nula) sati prekovremenog rada, dok je ranijih godina u tu svrhu bilo bilježeno i po 25-26 sati prekovremenog rada mjesečno, što prevedeno u novac iznosi i po 700 KM mjesečno za tu namjenu. Također na minimalno su spušteni troškovi reprezentacije, poklona i drugih izdataka, dok su isplaćene stipendije za studente i već se planiraju sredstva i za narednu godinu.

Među interesantnim tačkama ove sjednice bila je i 11. tačka u okviru koje su razmatrani prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko za 2021. godinu. Povelja Grada Visoko dodijeljena je Reufu Jamakoviću, majoru Vojske Federacije BiH za doprinos u organizovanju otpora agresiji na BiH i odbrani Grada Visoko, kolektivna Povelja Grada Visoko je dodijeljena kompaniji „IGM“ Visoko, a za Počasnog građanina Grada Visoko za 2021. godinu je proglašen najveći sportista današnjice Novak Đoković.

Interesantno je pomenuti i kako su sve tačke devete po redu sjednice Gradskog vijeća Visoko usvojene jednoglasno, bez ijednog suzdržanog, ili glasa protiv.