Izviđači iz 15 bh. gradova na državnom takmičenju u Visokom

Sunčan dan i izuzetno toplo vrijeme za ovo doba godine u subotu, 19. oktobra, u Kompleks Ravne je privukao veliki broj gostiju iz naše zemlje, ali i cijelog svijeta, kao i veliki broj izviđača, članova izviđačkih odreda iz petnaest bh. gradova, koji su u Visokom imali državno takmičenje, a tu priliku su iskoristili i za obilazak arheoloških i turističkih lokacija i znamenitosti, dok su određeni zadaci sa takmičenja rađeni u najljepšem parku u ovom dijelu Europe, parku „Ravne 2“.

– U Visokom smo ugostili ekipe iz petnaest bh. gradova, a naravno dolazak u Visoko ne bi bio potpun bez obilaska lokacija na kojima radi Fondacija i koje su poznate kako ljudima u našoj zemlji, tako i širom svijeta. U parku „Ravne 2“ smo imali i određene zadatke, između ostalih i „Prelazak minskog polja“, zadatak u kojem ekipe koriste azimute i daljine da prođu određeni dio terena. Inače, i naš visočki odred izviđača često posjećuje ovaj predivni park, tako da nije bilo dvojbe oko posjeta ovim lokacijama i dolaska u Kompleks Ravne. – kazao nam je starješina takmičenja, Emir Burić.

Gosti iz cijele Bosne i Hercegovine uspješno su obavili svoje zadatke, ali su imali priliku i da se druže i uživaju u jedinstvenom parku na ovim prostorima.

– Park „Ravne 2“ je mjesto gdje se ima mnogo toga za vidjeti, a lokacije i sadržaji parka su sjajni i za određene izviđačke aktivnosti. I nama u visočkom odredu je jako značajan ovaj park, jer skoro svaki mjesec pravimo izlete i ovdje obavljamo zadatke. Predivno je, čisto, nema smeća, nema saobraćaja, sigurna je lokacija, što je izvrsno za naše aktivnosti, a rekao bih da je ovo najsigurniji i najljepši park na ovim prostorima. Pored svega navedenog imamo i brojne zanimljive sadržaje, edukativne sadržaje, tako da svaki put i naučimo nešto novo, a imamo se čime pohvaliti i šta pokazati našim gostima koji nam dođu u Visoko. – kazao nam je Burić.

Izviđači su ovom prilikom posjetili i Prahistorijski kompleks tunela Ravne, kao i Bosansku piramidu Sunca, a njihovi utisci i povratne informacije su bili izuzetno pozitivni.