Izložba “Stoljeće Pave Anđelića” u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

IZLOŽBA „STOLJEĆE PAVE ANĐELIĆA“ U FRANJEVAČKOJ KLASIČNOJ GIMNAZIJI U VISOKOM

PAVAO ANĐELIĆ (29.2.1920.-29.2.2020.)

Dr. Pavao Anđelić jedan je od najznačajnih bosanskohercegovačkih medievista, istraživača koji su obilježili „zlatno razdoblje“ historijsko-arheološke nauke u Bosni i Hercegovini. Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne heraldike i sfragistike, pionirski je popločao puteve izučavanja historijske geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio. Bosna je bila njegova stalna inspiracija i opsesija, a Zemaljski muzej BiH institucija iz koje je djelovao skoro 30 godinakao arheolog i historičar.

Prvi susret i dolazak Pave Anđelića u Visoko desio se relativno rano, još za vrijeme njegovog srednjoškolskog obrazovanja u Klasičnoj franjevačkog gimnaziji, 1931. godine. Prvo javno pojavljivanje koje se tiče istraživanja prošlosti Visokog vezano je za njegov rad u kojem je napravio reviziju čitanja ploče bana Kulina. Godinama poslije ponudio je rad sa interpretacijom nalaza sa arheološkog lokaliteta Zidine u Milama kod Visoko  pod nazivom „Grobovi bosanskih kraljeva u Arnautovićima kod Visokog“. Time je napravio potpunu prekretnicu u cjelokupnoj bosanskoj medievalistici te je njegov rad na tom polju nemjerljive vrijednosti za sve naredne. Svoj rad o Visokom objedinio je u čuvenu monografiju pod nazivom „Visoko i okolina kroz historiju 1“ zajedno sa kolegama Borivojem Čoviće, Ivom Bojanovskim i Brunislavom Marijanovićem.

Ove godine 29. februara navršilo se tačno 100 godina od rođenja Pave Anđelića u čiju je čast u Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Poznavajući njegov ogroman doprinos srednjovjekovnoj arheologiji i historiji važnih srednjovjekovnih lokaliteta koji se danas nalaze na teritoriji gradova kao što su Konjic, Visoko, Kakanj, Jajce i mnogi drugi autorice izložbe odlučile su da za svaki od ovih gradova ponude gostujuću varijantu izložbe „Stoljeće Pave Anđelića“. Tako je za Visoko izdvojen najreprezentativniji materijal koji je sam Anđelić naučno obradio ili istražio te deponovao u Zemaljski muzej BiH. Na gostujućoj izložbi o Anđeliću u Visokom po prvi put bit će prikazani fragmenti pogrebnog plašta kralja Tvrtka I Kotromanića pronađeni na lokalitetu Zidine u Milama kod Visokog. Pored toga na izložbi važno mjesto će zauzimati rukopisi, bilješke, arhivske fotografije i drugi materijali sa posebnim naglaskom na srednjovjekovnu historiju Visokog i okoline.

Svečano otvorenje izložbe  simbolično je zakazano 29. augusta 2020. godine u 19:00 h u konviktu Franjevačke klasične gimnazije. Nakon otvorenja izložba će biti dostupna za visočku publiku do 18.9.2020. godine.

Želimo vam srdačnu dobrodošlicu i sretan Dan općine Visoko!