Izlile se rijeke, mještani spašavaju stoku, izdato narandžasto upozorenje

Nakon obilnih padavina koje su večeras zahvatile okolicu Prijedora, u ovom gradu je zasjedao štab za vanredne situacije i proglašen je prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Obilne padavine počele su da prave ozbiljne probleme na području Prijedora. Pored poplava u naselju Urije, nabujala rijeka Vragolovača izlila se u mjestu Јutrogošta i presjekla lokalni put. Ugroženo je nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Mještani spašavaju stoku iz štala koje su u blizini ove rijeke, prenosi RTRS.

I u nekoliko naselja u Bosanskom Novom došlo je do izlijevanja pojedinih riječnih tokova. Vodene bujice su stvorile probleme na cestama u naseljima Vidorija i Tunjica, a poplavljen je dio Svodne.

Iz CZ upozorili su na bujične vode i moguća klizišta ali su poručili da spremno dočekuju obilne padavine, te da se velike poplave iz 2014. godine neće ponoviti.

Nevrijeme je večeras zahvatilo i dio Hrvatske, a veći problemi zabilježeni su u Zagrebu i Karlovcu, gdje je jak vjetar rušio štandove i čupao stabla.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog očekivanih obilnijih padavina.

Padavine se očekuju u razdoblju od 12. do 16. maja u većem dijelu Bosne. Od srijede pa do kraja sedmice intenzitet padavina će slabiti.

Očekivana količina padavina u nedjelju u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je od 40 do 60, lokalno do 90 l/m2 u toku 24 sata.

Akumulirana količina padavina za narednih peta dana: u centralnim, sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim područjima Bosne između 80 i 150, lokalno i do 200 l/m2. U ostatku zemlje uglavnom između 30 i 70 l/m2 u narednih 5 dana.