Izletište na Šošnjama – odmor za tijelo i duh

 

Šošnje – Gore iznad smoga i magle.

Sa visočke ali i kakanjske strane. Izletište, stećci, mjesta za šetnju kroz borovu i druge vrste šuma. Mjesto sa sportskim terenom, lovačkom kućom i prelijepom prirodom uz spoj sa Trnovcima Velikim i Malim, Dolovima i Bukovikom.

Svako će naći svoj mir i stazu za šetnju uz klupe za odmor. Tokom ljetnih mjeseci ovo mjesto je idealno za bijeg od visokih temperatura koje u urbanim sredinama teško podnosimo.

Nerijetko ćete zateći automobile ispred kojih se organizuje “piknik” uz dječiju graju. Prilikom posjete ovoj lokaciji uočili smo i mjesta za odlaganje otpada, tako da više ne postoji razlog za bacanje smeća svuda po livadi koja bi uz malo truda stanovnika i vlasti mogla postati izletište u pravom smislu tog pojma. Poneka klupa i sto, košenje trave i ravnanje terena bili bi idealni a ne iziskuju značajnije ulaganje.

 

Kako doći do izletišta na Šošnjama?

Visoko-Uvorići- Gračanica- Goruša-Prevent-pa malo desno za Podvince i onda uz oznake prema Bukoviku i Šošnjama. Može i sa kakanjske strane negdje od Haljinića uz zanimljiva sela popisana na jednoj tabli ili stubu.