Izetbegović: OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Danas sam razgovarao sa gospodinom Šmitom telefonom, rekao mi je da je visoki predstavnik tu da bi štitio Ustav i Dejtonski sporazum, a ne da bi nametnuo rješenja do kojih mi nismo mogli doći mjesecima unazad kroz pregovore, kazao je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a nadam se ni bez predstavnika federalnog Parlamenta, kazao je Izetbegović.

“Pravni tim SDA je napravio temeljnu analizu, na bazi onog što je procurilo u javnost. Popuna Doma naroda Federacije, procenat od tri posto – po nama ne bi bili predstavljeni oni najvažniji, recimo Bošnjaci iz Posavskog, Livanjskog, i BPK. BPK recimo uopšte ne bi mogao biti predstavljen predstavnicima konstitutivnih naroda. Uzeti pravo onih koji su u manjem broju predstavljeni je suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Klub poslanika HDZ-a je dobio ekskluzivitet zauvijek o pretstavljanju Hrvata u Federaciji.”

Osam umjesto šest, sto se tiče izbora predsjednika i potpredsjednika, HDZ bi dobio ono što nije u pregovorima, osam ljudi bi kontrolisalo Federaciju. istakao je on.

“Redukcija vitalnog nacionalnog interesa bi dodatno povećala asimetriju. Što se tiče imenovanja predsjednika odnosno Vlade Federacije, ovo su zapravo pojačani mehanizmi blokade, jača se sprega SNSD – HDZ. Dobri su rokovi tretiranja zakonskih akata, ali i položaj Ustavnog suda”.

Izetbegović je kazao kako je imao sastanak s ambasadorom Turske.

“Predali smo analizu, zamolio sam da se suprotstavi ovakvim nametanjima. Pozivamo i građane na proteste dok se ovakva akcija ne zaustavi.”