IZ PRVE RUKE: Evo šta je ministar finansija i trezora BiH rekao o povećanju PDV-a

Već duže vrijeme u BiH aktuelna je tema o povećanju PDV-a ili uvođenju diferencirane stope.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao da će biti direktan o ovoj temi, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

“Dakle, u proceduri donošenja Zakona o PDV-u ključni je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i to tijelo, na čijem sam čelu, usvojilo je nacrt zakona o PDV-u i time je on već u proceduri. Taj je nacrt ranije upućen entitetskim nadležnim komisijama da se izjasne o tome, što je u skladu s procedurama bila obveza”, kaže ministar finansija i trezora BiH.

Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konsultacije, pa tako i ovo, i niko ko je zainteresovana strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije.

Pa, dodaje on, “mediji javljaju svakog dana da je ovo ili ono udruženje iznijelo svoj stav o novom nacrtu zakona, dalo prijedlog da se izmijeni ovo ili ono”.

“Znači, kao neko ko je akter ovih dešavanja, kao neko ko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV-u i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopšte krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s evropskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima”, pojasnio je ministar Bevanda.