Iz parka ‘Ravne 2’ uskoro nova rekreacijska staza kroz borovu šumu, koja pomaže u podizanju imuniteta

Širenje korona virusa, prvo u Kini, nakon toga u Italiji, a od prije nekoliko dana i po cijeloj Europi, koje nije zaobišlo ni našu zemlju, uzrokovalo je brojne odluke nadležnih institucija, a jedna od odluka je i zatvaranje svih osnovnih i srednjih škola, kao i prekid nastave na fakultetima.

Do sada su zatvorene obrazovne institucije u nekoliko kantona, kao i Republici Srpskoj, a vjerovatno da će od ponedjeljka biti zatvorene i sve škole i fakulteti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tim povodom iz Ministarstva zdravstva Republike Srpske stigla je i preporuka za djecu i mlade ljude koje pogađa ova mjera, da se ne okupljaju u većim grupama u kućama i u zatvorenim prostorima, te da se preporučuje da izađu na otvorene prostore, odnosno parkove.

Visoko i okolni gradovi koji gravitiraju Visokom, između Zenice i Sarajeva, u svojoj blizini imaju predivni Park „Ravne 2“, pa je i to jedno od logičnih mjesta dolaska za djecu i mlade ljude, posebno ako se zna da Park „Ravne 2“ obiluje borovom šumom, a ovih dana u gradnji je i nova rekreacijska staza u dužini od 8 kilometara, koja veliki dijelom prolazi upravo kroz borovu šumu, a s druge strane borova šuma je dokazano efikasna u podizanju imuniteta, koji nam je itekako potreban u borbi s virusima i gripom.

Zato, najbolja preporuka u danima širenja gripe, kao i novog korona virusa, jeste dolazak i što duži boravak na mjestima poput Parka „Ravne 2“, šetnje kroz čistu prirodu i borovu šumu!

Čini se da su brojni roditelji već i shvatili pozive nadležnih, pa smo u četvrtak 12.marta u parku „Ravne 2“ pored radnika Fondacije koji su radili na pripremi nove staze, a na čelu sa direktorom Fondacije dr. Semirom Osmanagićem, zatekli i djecu i njihove roditelje.