Isplaćena prva rata podsticaja vlasnicima boračkih firmi u ZDK

Ministarstvo finansija doznačilo je nadležnim općinskim i gradskim službama za boračko-invalidsku zaštitu sredstva za isplatu prve rate podsticaja korisnicima programa “Prvi biznis” i “Biznis plus” Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2020. godinu.

Vlasnicima 76 novootvorenih firmi, korisnicima programa “Prvi biznis”, lokalne službe za boračko-invalidsku zaštitu isplatit će po 3.000 KM, što je prva od tri rate podsticaja koji ukupno iznosi 8.000 KM, dok će vlasnicima 15 ranije formiranih firmi, koje su zaposlile jednog ili više radnika, jednokratno biti isplaćeno ukupno 53.000 KM.

– Za podršku novim i postojećim braniteljskim firmama u ovogodišnjem budžetu ZDK predviđeno je 660.000 KM. Osigurali smo sredstva za isplatu prve rate koja će korisnicima sigurno biti od velike pomoći, s obzirom na to da je pandemija usporila privredne aktivnosti. Nastojat ćemo da ubrzo isplatimo drugu i treću ratu podsticaja – rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Od ukupno 76 novih firmi osnovanih uz podršku programa “Prvi biznis”, u Tešnju je osnovano 22, Visokom 18, Zenici 11, Maglaju osam, Zavidovićima sedam, Olovu pet, Doboj Jugu tri te Brezi i Kaknju po jedna firma. Podsticaj u okviru programa “Biznis plus” u iznosu od 3.000 do 5.000 KM, zavisno od broja zaposlenih radnika, dobilo je 15 firmi, od čega po tri u Maglaju i Doboj Jugu, po dvije u Visokom, Zavidovićima i Tešnju, te po jedna firma u Žepču, Usori i Zenici, saopćeno je iz  Press službe ZDK.