Islamska zajednica: Život tokom ramazana u okviru vanrednih mjera

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Iz Islamske zajednice preporučuju oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju je moguće preuzeti putem Google Play Storea.

S obzirom na to da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine je formiran tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na pitanja građana kako bi bio ubrzan dosadašnji proces dobivanja odgovora. U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i do sada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Pitanja se mogu slati i putem email adrese pitanja@rijaset.ba kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice – saopšteno je iz Islamske zajednice u BiH.