IMA ZLATA U BIH: Odobrena eksploatacija rude zlata u Varešu

Kompanija “Eastern Mining” potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona, kojim se, osim cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geološkim istraživanjem.

Naime, ovim aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale usljed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obaveza za početkom eksploatacije do maja 2020. godine.

Između ostalog, ovaj aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 na 3,90 KM po toni rovne rude.

– Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istakao je generalni direktor kompanije “Eastern Mining” Miloš Bošnjaković.

U vrijeme izdavanja prvobitnog koncesijskog odobrenja 2013. godine, historijske informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

Međutim, od početka istraživanja i testiranja “Eastern Mininga” u 2017. godini ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice, što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u julu 2019. godine.

Kako se navodi, sada su ovim aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti koncesijskog odobrenja Zeničko-dobojskog kantona.

Otvaranjem rudnika 2022. “Eastern Mining BH” je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije “Adriatic Metals” iz Velike Britanije, piše Biznisinfo.

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš.

Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine, prenosi Biznisinfo.