I Zavičajni muzej Visoko pronašao svoje mjesto u Aleji suvenirnica na Ravnama

Aleja suvenirnica u Kompleksu Ravne svakim danom je sve bogatija i ispunjenija prodajnim kućicama i samom ponudom, a odnedavno svoje mjesto tu ima i Zavičajni muzej iz Visokog. O samoj ponudi, onome što je moguće saznati i o čemu se moguće informisati, razgovarali smo sa Ajlom Šabanijom.

– Zavičajni muzej Visoko je otvorio ovu svoju kućicu, kao neku vrstu prezentacijskog mjesta, s ciljem da predstavimo tradicionalne zanate sa područja Visokog, poput ćibućarstva i grnčarstva, a naravno tu su i ručni radovi, popularno tkanje, tradicionalni bosanski ćilimi, bosanska odjeća, replike muzejskih nalaza i predmeta, kao i mnogobrojni drugi ručni radovi. – ispričala nam je Ajla.

Osim bogate ponude u koju smo se i uvjerili, na ovom mjestu je moguće dobiti i brojne potrebne informacije.

– Naravno cilj je informisati goste i o historiji Visokog, o onome što je moguće posjetiti u Visokom, koja su to bitna mjesta, a također moguće je saznati i mnogo toga o tradicionalnim zanatima sa područja Visokog, kao i dobiti sve potrebne informacije o samom Zavičajnom muzeju Visoko. – kazala nam je Ajla.

Kućica Zavičajnog muzeja Visoko smještena je na vrhu Aleje suvenirnica, a sama aleja iz dana u dan postaje sve duža, ispunjenija kućicama i bogatija ponudom.