I Visočani među učesnicima memorijalnog noćnog uspona na Prokoško jezero

Jedna od planiranih i uspješno organizovanih aktivnosti Planinarskog društva “Vranica” Fojnica je i “noćni zimski uspon na Prokoško jezero – Haris Nalčo”.

Ovaj tradicionalni i neobično zahtjevan uspon od prošle godine nosi naziv po tragično preminulom, dugogodišnjem članu i volonteru PD “Vranica”, Harisu Nalči.

Okupljanje učesnika je bilo u subotu navečer u Fojnici, a na uspon se krenulo u 18 sati.

Broj učesnika je bio ograničen smještajnim kapacitetima, mada je interes bio i ove godine izuzetno velik, te je na usponu učestvovalo 40 planinara iz Visokog, Kaknja, Sarajeva, Kiseljaka, Kreševa, Zenice, kao i iz Hrvatske (Dubrovnik) i Engleske (London).

Sa čeonim svjetiljkama na glavama i predvođena najiskusnijim planinarima, ekipa je krenula na uspon sa lokaliteta Jezernice i za dva sata hoda došli su do Prokoškog jezera, gdje su dočekani impresivnim vatrometom.

Topli ambijent u kolibama, svijeće i planinski čaj su ubrzo otklonili umor sa lica učesnika, a poslije ukusne večere nastavilo se sa druženjem, uz pjesmu i gitaru, do ranih jutarnjih sati.

„Glavni krivac” što se malo ili nikako spavalo je Visočanin Samir Krivdić koji je i ovaj put zabavljao planinare svojim neiscrpnim repertoarom pjesama i viceva.

Treba posebno istaknuti ekipu zaduženu za doček i logistiku (Envera, “Dače”, “Koleta” i Đavida), zahvaljujući čijem zalaganju je sve prošlo u savršenom redu.

Sutradan, u nedjelju jutro, koristeći lijepo i sunčano vrijeme, petnaestak najupornijih planinara se odvažilo i na dodatan uspon, na drugi po visini vrh Vranice, Ločiku, koji je visok 2107 m n/v.

Za uspon i povratak grupi je trebalo četiri sata pješačenja, gazeći visok snijeg.

Povratak sa Prokoškog je uslijedio u popodnevnim satima, obogaćeni novim iskustvima, sklopljenim poznanstvima i lijepim uspomenama.

mahalla.ba