I danas veoma visoke temperature zraka u Visokom – upozorenje od eventualnih negativnih posljedica

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 18; Sokolac 19; Ivan-sedlo 20; Bugojno, Drvar, Jajce 22; Banja Luka, Bihać, Livno, Zenica 23; Sanski Most 24; Bijeljina, Sarajevo, Tuzla 25; Grude 26; Gradačac 27; Mostar, Trebinje 28; Neum 29; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, na normali je i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. U sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera. Dnevna temperatura od 33 do 39 °C.
.
U Visokom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 36 °C.

Меteorolozi su objavili da će se narednih dana dnevna temperatura kretati između 33 i 38 stepeni na jugu, te na sjeveru zemlje ponegdje do 40 stepeni.Iz hidrometeoroloških zavoda građanima poručuju da prate uputstva stručnjaka i preduzmu mjere opreza, jer ovako visoka temperatura može usloviti smetnje u obavljanju svakodnevnih poslova.Posebno naglašavaju da treba prekinuti sve aktivnosti na otvorenom.

Zbog visoke dnevne temperature i vrijednosti UV indeksa izdato je narandžasto upozorenje za cijelu BiH koje će važiti do 1. jula. Stručnjaci naglašavaju da smo ušli u period godine koji zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare i hronične bolesnike.Jedno pravilo za sve je isto, bilo da smo kući, na poslu, u vožnji, na odmoru –unositi što više tečnosti u organizam.

Osim o dovoljnoj hidrataciji organizma, tokom vrelih ljetnih dana treba voditi računa i o tome da prehrana bude laganija, hrana lakše probavljiva, bogata vlaknima. Upravo ljeti, organizam prirodno traži lako probavljivu prehranu,bogatu vitaminima, mineralima i vodom, a s manjom količinom masnoća,naglašavju stručnjaci.

Za one koji se odluče u vrelim ljetnim danima putovati, osim provjere putnih isprava i ispravnosti automobila što je u domenu drugih profesionalaca,zdravstveni profesionalci savjetuju da svako vozilo treba da ima i putnu apoteku.

Ono što čini sadržaj svake putne apoteke predstavljaju analgetici, toplomjer kao i lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature. Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos kao i pastile za grlo neizostavni su dio putne apoteke. Pored navedenih lijekova, ono što bi uvijek trebalo da se nađe u putnoj apoteci su i probiotici.Crijevne infekcije su česte na putovanjima, te je poželjno na put ponijeti I probiotike, preporuka je zdravstvenih profesionalaca.

opširnije na bhrt.ba