Hurme su dokazano najzdravije voće na svijetu

Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi we sellem, je hurmama pridavao posebnu pažnju, naročito za vrijeme mjeseca ramazana. Allah Svemogući palmu i hurmu spominje na mnogo mjesta u Kur’anu i obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dženneta. U čemu je onda tajna ove veoma hranljive voćke?

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

Odličan su izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer, koji se nalazi u hurmama savršena je alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola… gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama.

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 g hurmi sadrži oko 0,90 g željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi.

Energetska vrijednost hurmi u količini od 100 grama iznosi 250 kcal, i odličan su izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi, te da održavamo naše mišiće snažnima.

Udio masnih kiselina je u hurmama je nizak. Mineralno bogatstvo hurme se temelji na kaliju kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Sadrže i fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se hurme preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. One mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere.

Hurme sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa, te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sustava.

Hurme su bogate manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja kostiju, jačanje koštane strukture te sprječavanje stanja kao što je osteoporoza.

Znanstvene studije su potvrdile hurme sadrže čak do 23 vrste aminokiseline od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijem voću, a zahvaljujući određenoj razini pektina, definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.

Hurme sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida. Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Budući da su bogate magnezijem, hurme djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

Magnezij takođe pomaže smanjenju visokog krvnog pritiska.

Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju probleme s kožom, te osobe koje imaju problema s isušivanjem kože. Vitamini C i D koji se nalaze u ovom voću povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom.

Osim što sadrže visok postotak ugljikohidrata koji našem tijelu osiguravaju potrebnu energiju, hurme imaju zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina…