Historijski trenutak: Cijena američke nafte pala u minus, prodavači “plaćaju” kupcima!

Cijena američke sirove nafte pala je u minus prvi put u historiji čime bi proizvođači crnog zlata, ukoliko bi htjeli, kupcima morali doslovno platiti preuzimanje suvišnih barela. A kupaca gotovo da nema.

Cijena jednog barela američke WTI nafte je jučer iznosila -2 dolara, što znači da je za svaki barel proizvođač teoretski gubio po dva dolara plaćajući kupce za preuzimanje robe.

Glavni razlog radikalnog pada cijene američke nafte jeste činjenica da proizvođači više nemaju mjesta za odlaganje nafte, prenosi Guardian. Gomilanje je uzrokovao drastični pad potražnje uslijed velikog ograničenja kretanja zbog pandemije koronavirusa.

Američka negativna cijena natjerala je i kanadsko tržište crnog zlata da ode u minus, ali se evropska Brent nafta još uvijek drži i košta između 25 i 26 dolara po barelu.

Podsjetimo da je OPEC Plus donio odluku o smanjenju proizvodnje kako bi se pritisak na skladišta opustio i cijena crnog zlata podigla. Ipak, ta odluka stupa na snagu tek za 10 dana, odnosno 1. maja.

Također, nafta na koju se odnosi negativna cijena trebala bi biti isporučena sljedećeg mjeseca.

Procjenjuje se da je oko 160 miliona barela nafte trenutno zadržano na velikim tankerima u lukama širom svijeta zbog pada potražnje koja nije zabilježena u posljednjih 25 godina.