HANKA MUŠINBEGOVIĆ – učenica 56. generacije Gimnazije “Visoko”

Ovogodišnji Dan škole je zaista drugačiji i posebniji od svakog drugog. Ovogodišnjoj učenici generacije Hanki Mušinbegović neće biti uručene pohvale i pokloni pred roditeljima, profesorima, prijateljima dok aplauz odjekuje zidovima Gimnazije kako to biva svake godine.

Hanka je učenica 4. c razreda prirodnog izbornog područja. Svoje uspjehe niže još od osnovne škole. Kako kaže, dolaskom u srednju školu znala je da je pred njom veliki izazov, obzirom da su u njenoj generaciji čak četiri učenika generacije. Uprkos tome, četiri godine poslije uspjela se ponovo izboriti i biti učenica generacije Gimnazije “Visoko”. Sada bogatija za još četiri godine iskustva, sedam kantonalnih i dva federalna takmičenja. Ovogodišnja takmičenja su otkazana, ali kaže da će joj znanje sa priprema sigurno jako značiti.

*Zašto baš Gimnazija “Visoko”?

“Smatram da je nezahvalno tražiti od četrnaestogodišnjaka da izaberu tako rano čime žele da se bave u životu, odnosno da donesu odluku o upisu u srednju školu koja će im znatno utjecati na daljnji tok školovanja. Obzirom da sam bila izuzetno neodlučna, smatrala sam Gimnaziju kao odličan izbor koja mi je ponudila dodatne četiri godine bogatog sveobuhvatnog znanja i usavršavanja te me spremila za bilo koji fakultet. U protekle četiri godine nikada nisam pomislila da sam pogriješila u izboru.”

*Kakav je osjećaj biti učenica generacije u ovakvim uslovima?

“Biti učenik generacije je, zaista, poseban osjećaj, naročito u našoj 56. generaciji koja je puna prosperitetnih, mladih i nadasve uspješnih ljudi. Iako se ne vidimo i sve se održava na nama nov i nepoznat način, to ne umanjuje vrijednost naših diploma. Štaviše, ponosna sam na sve gimnazijalce koji su bili odgovorni u ovim trenucima te nisu ni u jednom trenutku umanjili svoj rad.”

*Da li ima neki trenutak ili profesor kojeg bi posebno izdvojila?

“Trenutaka za pamćenje je bilo mnogo te gimnazijske dane smatram najljepšim periodom svog života. Neću nikada zaboraviti tmurni 3. septembar, kako mi se sad čini, pradavne 2016. godine kada nas je, svima najdraža, profesorica Alma Skopljak upoznala sa gimnazijskim hodnicima i učionicama koje su nam postale tako drage. Ako baš moram izdvojiti jedan trenutak u Gimnaziji, neka to bude prva petica iz Fizike od uvaženog profesora Džemala Dedića kojem sam neizmjerno zahvalna za sav trud, podršku i znanje.
Izdvojila bih svakog profesora u Gimnaziji, jer u ovoj školi niko ne radi svoj posao što mora, nego iz ljubavi.”

*Čemu te Gimnazija naučila?

“Gimnazija me naučila radu, redu, odgovornosti i poštovanju. Naučila me da je bitno poštovati pravila i rokove. Pružila mi je znanje i pustila da se razvijam prema svojim željama i interesovanjima. No, najprije, kao odgojna pa tek onda obrazovna ustanova, naučila me da je naš odnos i poštovanje drugog i drugačijeg mnogo bitniji od bilo kojeg posla i obaveze koje nas čekaju.
Ukoliko želite razviti kritičko razmišljanje i biti sposobni da samostalno donosite svoje odluke, da se borite za sebe i stojite iza svojih odluka, ako želite da pronađete sebe i da postanete koristan član društva svoje zajednice, Gimnazija „Visoko“ je pravi izbor.”

Za kraj Hanka je poručila:

“I ako mogu ovim putem da se zahvalim, pored profesora koji nesebično pružaju znanje, svojoj porodici, posebno roditeljima i sestri te najboljim prijateljicama koji su uvijek bili tu uz mene.
Gimnazijo, hvala ti za sve i doviđenja!”

Iako Hanka još ne zna kojim smjerom će dalje ići njeno dalje školovanje, sigurni smo da će napraviti dobar izbor i dalje biti podjednako uspješna kao i do sada.

Tekst: Lejla Hot 4. d
Fotografije: Hanka Mušinbegović 4. c