“Hafiz Zaim ef. Puška – Sa šehadetom na Golom Otoku”

Nedavno je u Zenici, u organizaciji KPS “Baton” promovisana knjiga “HAFIZ ZAIM EF. PUŠKA – Sa šehadetom na Golom otoku”, čiji je autor hafizov sin, Mesud ef. Puška.

Ovo nije samo knjiga o patnjama i neopisivom dostojanstvu i snazi vjere jednog čovjeka, ovo je početnica da svaki Bošnjak počne ispisivati svoju priču, priču dobra nasuprot zla. Promotor knjige, prof. hfz. Zijad Dervić, svoje izlaganje je započeo riječima: “Hafiz Zaim je odveden u gluho doba ispred svoje hanume i četvero djece na Goli otok, kao jedini imam. Biva dvije godine svakodnevno udaran i mučen da odustane od svoje vjere, od Allaha dž.š. i islama. Da poklekne! Trebao je reći samo jednu riječ, ODUSTAJEM! Hafiz Zaim nije odustao.”

Profesor Mehmedalija Hadžić, nastavio je govoriti o potrebi pričanja vlastite priče.

– “Ako ne budemo imali svoju priču, drugi će nam je pisati i govoriti. Hafiz Zaim je ispričao priču na jedinstven način. Danas nema Golog otoka, ali ima tortura u svijetu koje su gore od Golog otoka. Sukob isitne i nesitine traje do Sudnjeg dana.” “Tući me možete, možete me i ubiti, ali se ja svog Allaha i svog islama nikada neću odreći”, bile su riječi hafiza Zaima kojima je prof. Hadžić završio svoje izlaganje.

Said Šteta