Hadžije iz Visokog stižu večeras-trenutno se nalaze na aerodromu u Istanbulu

 

Prema riječima jednog od hadžija iz Visokog, koji su obavili svoju petu islamsku dužnost, Hadž, njihov povratak u BiH, na aerodrom u Sarajevo, planiran je u večernjim satima.

Jutros je prva grupa od 330 hadžija stigla u Sarajevo gdje su ih dočekale njihove porodice.

Reisul-hudžadž i zamjenik reisu-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković izjavio je danas da su sve bosanskohercegovačke hadžije uspješno obavile hadž.

Kada je riječ o organizaciji ovogodišnjeg odlaska na hadž, prema riječima rukovodstva, ali i velikog broja hadžija, ovo je bila najuspješnija i najkvalitetnija organizacija.

Ovogodišnji hadž je bio po mnogo čemu specifičan. Nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, bosanskohercegovačke hadžije su ove godine prvi put putovale na hadž. Samo milion hadžija je bilo prisutno na svetim mjestima, a osobama starijim od 65 godina je onemogućeno da ove godine budu na hadžu.

U prvoj grupi su doputovale hadžije iz Sarajevskog i Bihaćkog muftijstva. Govoreći o svojim impresijama, mnogi od njih nisu krili suze.

– Mnogo je emocija. Susret s Kabom se ne može opisati, nadamo se da će svi bosanskohercegovački muslimani otići na hadž i to doživjeti. Organizacija hadža je bila na nivou, imam samo pohvale – izjavio je nakon dolaska hadžija Abid Kahriman.

Planirano je da u roku od 24 sata sve naše hadžije slete na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Prema planu, posljednja grupa od 147 hadžija će sletjeti 20. jula u 8.00 sati.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 996 vjernika.

 

Avaz.ba/ViPromo