HADŽIBEG: U cipelama

Ima svakakvih roditelja, a bome ima i svakakve djece i to od finih roditelja, pa ti njega ne mereš odgojiti taman da mu čitav život govoriš i pokazuješ ovako, ono će onako, biva po svome i sve uz inat tebi, jer što ti more uraditi onaj što ga voliš, to ne mere ni najveći dušman i neprijatelj, jer mu nikad ne'š dati takvu priliku, bezbeli.

Najbolje ti je ništa ne očekivati od djece, pa što god dobro ispadne, dobro i jest, a loše ti ne gine svakako. Naše je govoriti i pokazivati, a ostalo je do njih i u Božijim rukama.

Prije je gore bilo dat roditelje u Dom staraca nego ne znam ti šta. Sve što je birvaktile bilo najgore, meščini da je sad postalo najbolje i ko da se otimaju ko će prije i ko će gore. Allahselamet!

Što vam ovo govorim?

Ima u nas u mahali puno starih insana, a najviše žena što su ostali sami u velikim kućerinama i kad ne mognu više sobom djeca ih dadnu u Starački dom. Ko kad je to razbacano svuda po Dunjaluku pa ne mere drugačije, džaba ti je.

U mene Fata, umjesto da obilazi džamije i uči mukabele ko za prošli Ramazan, spremi se i ode obilaziti jaranice i kone po sarajevskim Domovima staraca. Od Mejtaša pa sve do Hrasnice, nije ti šala. Nejma đe ih nejma.

Juče dođe, bila u Muharemovce u Domu na Ilidži, a ja je sve izdaleka ispitujem kako je u kojem domu, zlu ne trebalo. Ne zna insan nikad đe će i kako završiti.

-Plaho, sve imaju tamo, sve him donesu u sobu, bilesi kahvu kad požele. Muharemovca još more na nogama, a vazda je bila pobožna, klanja, uči iz Kur'ana. Svi je vole, a one joj sestre dolaze i govore: “Prouči nešto za nas nano, da se udamo.” A ona će ti njima:

“Ne trebam vam ja ništa učiti djeco, samo malo nježnije prevrćite te žene kad ih presvlačite i fino sa njima postupajte pa će vas dragi Allah nagraditi finim životom, ljudima i djecom. Ne treba vam boljeg sevapa.“

– Dobro him je rekla.

Ko reko bi još nešto i priupito, a ne mogoh od teških misli o starosti što navriješe sve jedna za drugom i sve gora od gore.

Sjetih se komšije Omera, vazda je govorio da moli Boga samo da u cipelama preseli. Pričaju da su ga sinovi našli naslonjenog na ogradu i u cipelama, moreš misliti.

Uzeir Hadžibeg