Greške koje roditelji često prave prilikom odgoja djece

Jeste li sigurni da baš sve metode koje koristite tokom odgoja djeteta i sve što radite njemu za ljubav donose dobro vašem djetetu?

Na roditeljima je težak zadatak, napraviti najbolje u interesu svoje djece, a to često zahtijeva čvrstu ruku i odlučno “ne”. Ali, to mnogim roditeljima ne polazi za rukom, jer uvijek i stalno žele napraviti što više za svoje dijete.

Dva jela

Kuhate dva jela jer dijete nešto ne voli – dijete nešto neće ni zavoljeti ako to ne isproba.

Popuštate jer plaču i moljakaju

Previše puta djeca namjerno kenjkaju samo da nešto dobiju. Dajte im to prvi put i naredni će biti još uporniji, jer sada tačno znaju da taj trik pali.

Radite zadaću umjesto njih

Možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dječiju zadaću, ali tu onda nema učinka. Tu se neće iskazati njihovo znanje i sposobnost.

Zadaća je i smišljena da je djeca sama kod kuće prođu, jer je to dio njihovog, a ne vašeg školovanja.

Nove igračke

Zamijenite pokvarene igračke novima. Stare trebaju iskoristiti maksimalno, jer neće naučiti cijeniti stvari ako im stalno kupujete nove.

Kupite im sve što imaju i drugi

Na moljakanje i zanovijetanje djece koja žele imati sve isto i novo što ima i njihov prijatelj, samo im kažite da vi niste mama njihovog prijatelja. To je rečenica koja je vjerovatno i vas kao male živcirala, ali u njoj ima mnogo istine, pa je se držite.

Ne vodite njihove bitke

Djeca se moraju naučiti izboriti se za sebe, posvađati se ako treba, sami osjetiti taj osjećaj kada se bore za sebe. Roditelj mora biti tu kao oslonac, ali ne i kao advokat. Vještina da se sami bore za sebe trebat će im onda kada mama i tata ne budu stalno uz njih.

Trebaju voditi brigu o svojim stvarima

Djeca dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš tako mnogo misliti svojom glavom. To se zove odgovornost, ali je neće steći ako ćete vi misliti umjesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sljedeći će put malo više mislite na svoje.

Neka sami čiste svoj nered

Ne čistite njihov nered i haos u sobi. Vi ste mama, a ne spremačica, i vaša je uloga da ih naučite pospremiti za sobom, a ne pospremiti za njima.

Ne kupujte im samo markiranu i preskupu odjeću

Djeca bi se trebala bezbrižno igrati i prljati vani, a ne paziti na odjeću. A mame ne trebaju raditi samo za dječiju garderobu.

Niste bankomat

Ne dajite im onoliko novca koliko traže. Roditelji nisu bankomati, a djeca nisu jedini „trošak“. Naučite se reći „ne“ kako bi oni što prije spoznali vrijednost novca.