Gradonačelnik s kojim je Visoko potpisalo Sporazum osuđen za nenamjensko trošenje 5 miliona €

Nakon nedavnog skandaloznog potpisivanja Sporazuma sa simpatizerkama osuđenih ratnih zločinaca, Grad Visoko i Grad Šabac prije otprilike mjesec dana potpisali su Sporazum o saradnji. Tim povodom u kabinetu gradonačelnice Babić upriličen je prijem za gradonačelnika Grada Šapca, Nebojšu Zelenovića.

Nebojša Zelenović je prije dva dana osuđen za nenamjensko trošenje skoro 5 miliona eura iz budžeta grada.

Prenosimo tekst srbijanskih Novosti:

– „U obnovljenom postupku pred Višim sudom u Šapcu, tročlano sudsko vijeće, kojim je predsjedavala Marija Ivanović, ponovo je donijelo osuđujuću presudu u slučaju protiv šabačkog gradonačelnika Nebojše Zelenovića. Zelenović je na optuženičku klupu sjeo zbog mahinacija sa gradskim budžetom za 2015. godinu, što je razotkrila Državna revizorska institucija (DRI).

Prilikom kontrolisanja poslovanja grada, DRI je utvrdila čitav niz nepravilnosti u raspolaganju šabačkom kasom u iznosu od oko pet miliona eura, a među njima i mnoštvo preuzetih obaveza bez zaključenih ugovora i provođenja postupaka javnih nabavki. Protiv Zelenovića, kao odgovornog lica, podignuta je optužnica zato što je umjesto planiranih 570,2 miliona dinara odobrio plaćanje rashoda od 604,5 miliona, što je za 34,3 miliona više.

Na glavnom pretresu, sudski vještak Milorad Dostanić potvrdio je navode optužnice, dok je odbrana isticala da je za krivično gonjenje nastupila relativna i apsolutna zastarjelost, ali i zahtijevala dodatno finansijsko vještačenje, što je sudsko vijeće odbilo.“, javile su Novosti.

Prenosimo tekst srbijanskog Informer-a:

Nebojša Zelenović već dva puta bježao od suda

– “Pošto je već dva puta bježao od suda, da ne bi bio priveden, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović konačno je došao pred sudsko Vijeće Višeg suda u tom gradu, gdje je u ponovljenom postupku odgovarao po Krivičnoj prijavi tužilaštva, da je „nenamjenski potrošio iz budžeta grada“ skoro 5 miliona eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Krivična prijava zasnovana je na osnovu zvaničnog nalaza Državne revizorske institucije za poslovanje gradske Uprave za 2015. godinu.

Gradonačelnik Šapca ovaj put se u sudu pojavio u pratnji dvojice advokata i takozvanog  finansijskog savijetnika čije je pokušaje da odugovlače slučaj prijedlogom za novo finansijsko vještačenje, sudsko vijeće odbilo.

Inače, indikativna je činjenica da takozvana odbrana Zelenovića ne iznosi nikakve činjenice koje bi demantovale lopovluk šabačkog gradonačelnika, već se zasniva isključivo na tvrdnjama o zastarjelosti postupka. Iako je riječ o zapanjujućoj brojci, čak i za prevejanog lopova, sam Zelenović ni riječ nije rekao u svoju odbranu, niti je iznio bilo kakav argument protiv optužbi za krađu, već je sa klupe, ćutke posmatrao dešavanja u sudnici.

Javnost je poslije suđenja ostala uskraćena i za odgovor kako poslije ovakve sramote Zelenović planira da se u budućnosti bavi politikom, kako može da pogleda bilo kog Šapčanina u oči i koji je njegov odgovor na činjenicu da je odgovornost gradonačelnika jasno propisana Statutom grada.“, piše Informer.