Gradonačelnik Mirza Ganić posjetio visočko obdanište

Gradonačelnik Ganić je danas sa saradnicima obišao JU “Centar za predškolski odgoj i obrazovanje” Visoko, te tom prilikom izjavio da je generalno zadovoljan onim što je vidio, jer se u datim uslovima radi na najbolji mogući način.

“Odmah po zatvaranju obdaništa, dogovorili smo sa direktoricom Halimom Abdukić da uposlenici idu na godišnji odmor, da im nećemo smanjivati platu i da ćemo ispoštovati sva prava koja im pripadaju. Naime, mjera zatvaranja vrtića prouzrokuje više problema, najprije roditeljima koji su zaposleni i nemaju alternativnu opciju za čuvanje djece, a posljedično stvori se problem i ovoj ustanovi i njenim zaposlenicima jer čim nema djece i roditelja nema ni prihoda. Međutim, sinergijom i zajedničkim djelovanjem Gradske uprave i menadžmenta obdaništa uspjeli smo prevazići ova pitanja. Današnjim obilaskom utvrdio sam da je direktorica sa osobljem preduzela sve mjere da se naša djeca u ponedjeljak vrate u ovaj vrtić”, istakao je Ganić.

Gradonačelnik je dodao da se sada kao problem javlja činjenica da je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ograničio broj djece u grupama kojih sada ne može biti više od 15, te je za sada u saradnji sa roditeljima dogovoreno koja djeca neće ići u obdanište. Istakao je da je sretan što je broj oboljelih u relativnom opadanju, te da smatra da će vrlo brzo doći do ublažavanja mjera i da će se u što skorije vrijeme sva djeca vratiti u ovu ustanovu.

“Takođe, iako se preduzimaju sve mjere koje su u našim mogućnostima, nakon obilaska prostorija postalo mi je sasvim jasno da moramo ubrzati izgradnju novog obdaništa, kako bi se povećali kapaciteti, ali i poboljšali uslovi za boravak naše djece u obdaništu”, izjavio je na kraju gradonačelnik Ganić.