Gradonačelnik Ganić i protojerej Miljan Rađenović u šetnji visočkim ulicama

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sreo se danas sa parohom visočkim protojerejom Miljanom Rađenovićem.

Ugodna šetnja visočkim ulicama, te kafa, su iskorišteni i za razgovore o aktuelnim temama koje su vezane za Hram svetog Prokopija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u fazi obnove.

„Šetnja i razgovor su poslužili da se dotaknemo brojnih tema, a trenutno najaktuelnije su slava Hrama svetog Prokopija koja se obilježava u srijedu 21.jula, što će biti ujedno i 164. godišnjica postojanja pravoslavne bogomolje u Visokom.

Naravno, nezaobilazna tema je bila i obnova ovog objekta, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a za koji je u ovoj godini od strane Gradske uprave odobreno 16.900,00 KM. U proteklom periodu je izvršena vanjska obnova hrama, tako da nas u narednom periodu očekuje i obnova unutrašnjosti, koja ide malo sporije, ali za koju se nadamo da će biti također ubrzo završena i da će hram vratiti svoj sjaj, a ujedno obnovom i uređenjem Visoko će dobiti i još jedan predivan objekat koji će, sasvim sigurno, posjećivati i brojni gosti koji dolaze u Visoko“. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

U srijedu 21. jula 2021. godine sa početkom od 10:00 sati počet će obilježavanje slave Hrama svetog Prokopija i 164.godišnjice pravoslavnog hrama u Visokom. Od 10:00 sati će biti održana sveta liturgija, a nakon toga i litija oko hrama, kulturno-umjetnički program, te zajednički slavski ručak.