Grad Visoko traži povlačenje odluke o raspodjeli sredstava gradovima i općinama

Grad Visoko je izrazio nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata.

-Nejasno je, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodlila prilikom raspodjele ovih sredstava, saopćeno je iz gradske uprave uz zahtjev da se odluka povuče.

Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je, ističu, nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja.

-Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišemo kao krajnje drsko i diskriminatorno, te pokrećemo incijativu da Vlada FBIH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparentno prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama, navodi se u saopćenju iz gradske uprave Visokog.