GRAD? Visoko je prije 500 godina imalo javno kupatilo a danas nema ni javni WC. Ceste katastrofa

Svjedoci smo svakodnevnih posjeta sve većeg broja turista iz različitih zemalja koji se kući vraćaju sa lijepim uspomenama, ali i što je vrlo zanimljivo, željom da ponovno dođu. Osjete nešto što ih vuče da se vrate u Visoko jer izgleda u njemu vide čak i ono što nama ne polazi za rukom.

I dok pozitivna energija nastavlja da se širi iz srca Bosne, iz Visokog, a pozitivne priče i slike odlaze širom svijeta prvenstveno zahvaljujući Osmanagiću i njegovoj Fondaciji, istovremeno svjedočimo izuzetno lošim uslovima u gradu Visokom i okolini. Razrovane ulice, smeće, smrad… a pored nabrojanog, Visoko – turistički grad nema riješeno pitanje ni osnovnih uslova, kao što je npr. javni wc. Besplatan ili uz naplatu, najjednostavniji, adekvatno opremljen i čist javni wc. To u 21. vijeku nije luksuz nego osnovna potreba.

Nadamo se da ćemo, svako u svom domenu, uspjeti na najbolji način iskoristiti pruženu nam priliku i date okolnosti, kada je u pitanju razvoj turizma u našem gradu. Ali isto tako se nadamo da će odgovorni, odnosno oni koji upravljaju gradskim budžetom biti produktivniji kada je u pitanju stvaranje boljih uslova i boljeg ambijenta.

Osim proglašenja Grada Visoko, koje samo po sebi bez velikog angažmana ne znači ništa, potrebno je učiniti brojne korake ali naravno treba krenuti od osnovnih. Putna infrastruktura i ekološki problemi u Visokom su nešto što pod hitno treba rješavati, jer je trenutno stanje katastrofalno.

Nadamo da će odgovorni, ako već nemaju dovoljno vlastitih ideja, bar biti sposobni prepisati iskustva drugih turističkih gradova i konačno početi redati prioritete, te se aktivnije angažovati.