Glavni imam Midhat ef. Čakalović: APEL VJERNICIMA, SUGRAĐANIMA I SVIM ORGANIMA VLASTI

Poštovana braćo i sestre. Dragi vjernici

Mjesec mart je po sunčanom kalendaru pri svome kraju a ušli smo i u mjesec ša’ ban 1441. h.g. nakon kojeg će nam u goste stići i blagoslovljeni ramazan. Istina već ga iščekujemo sa zebnjom i nadom da ćemo se u njemu moći družiti i radovati našim mukabelama i teravijama. Zato učimo i ne gasimo makar ezane na našim munarama.

21. marta je bio Svjetski dan šuma, prvi dan proljeća, a sa akšamom je tog dana nastupila i mubarek noć Lejletu-l-mi’ radž.

22. marta je bio Svjetski dan voda, a 23. marta Svjetski dan meteorologije.

Sve govori da je buđenje u prirodi dobrano započelo. U narodnom kalendaru su i hamsini i džemreta već prošla. Priroda se budi i sokovi života su već vidljivo krenuli, a i čovjek je dio te prirode. Nekada je bio i više, i svoje aktivnosti je prilagođavao prirodnim tokovima. Savremeni čovjek u svijetu Globalizacije i Novog poretka je to prilično poremetio. Htio to čovjek priznati ili ne, Uzvišeni Stvoritelj je zakone u prirodi odredio i po njima Zemlju i život na njoj uredio.

Nije potrebno govoriti u kakvom stanju čovječanstvo ispraća ovaj mjesec i dočekuje u našim prostorima proljeće. Svi smo u neizvjesnosti šta nosi novi dan. Vjernik je zahvalan Stvoritelju na novom danu jer u njemu vidi još jednu šansu da kakva dobra učini. Zato je poslije šehadeta (svjedočenja) vjere slijedeći imperativ “AMENU WE AMILU-SSALIHAT” (Vjerovati i dobra djela raditi).

Nažalost posljednjih nekoliko godina smo u većini zaboravili kako je radovati se rezultatima svoga rada na zemlji i uživati u njegovim plodovima.

Zaboravili smo da Allah dž.š. kaže:

“Reci: “Radite! Allah će rad vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onom Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.” (Et-Tewba :105.)

A Poslanik a.s. je govorio: “Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede a zarađuje je svojim rukama.” (Buharija)

“Onaj ko omrkne umoran od posla s kojim traži halal zaradu, omrkne oprošten od grijeha. (Ibni Ishak i Enes b. Malik)

“Svaki musliman koji nešto posije ili posadi, pa se od toga ptica, čovjek ili životinja nahrani, to mu se uzima za sadaku.” (Buharija).

Mogli bismo navesti još mnoge ajete i hadise ali mislimo da je dovoljno da uputimo APEL svim našim vjernicima i sugrađanima.

Bosna je prepuna Božijih blagodati, a među najznačajnijim je voda koje još uvijek ovdje ima u izobilju. Pogodna je za uzgoj mnogih poljoprivrednih kultura koje čovjek koristi za svoju ishranu. Uzgoj je obaveza a ne iščekivanje nečije pomoći. Zato vas molimo da u ovo vrijeme dokolice, neizvjesnosti i različitog ispoljavanja psihoze posijemo gdje god se to može uraditi.

Apelujemo i na sve organe vlasti da ulože maksimum napora bez obzira na druge obaveze, da iznađu i načina i sredstava kako bi izvršili nabavku sjemenskog materijala.

Nadamo se da ćemo svi uložiti svoj maksimum da dođemo do što boljih rezultata.

Uz mahsuz selame i dovu Allahu dž.š. da nam otkloni ovo iskušenje bez obzira što često zaboravimo ko je RAB a ko rob.

Glavni imam MIZ Visoko, Midhat ef. Čakalović, prof.