Gimnazijalci povodom Dana državnosti posjetili spomenike visočkih heroja

I proteklog vikenda naši učenici su iskoristili lijepo vrijeme i ugodnu prirodu za šetnju, druženje i, naravno, učenje.

23. novembra su se učenici Gimnazije “Visoko” sa profesoricom Muhamedagić te profesorima Hindijom i Baždalićem uputili prema spomeniku Tufe Buze, visočkog nosioca priznanja Zlatni ljiljan, koji se nalazi na području našeg grada.

Ispred Kulturnog centra “Altindag” gdje se okupio veliki broj učenika dočekao nas je bivši komandir Tufine čete Edin Hakanović. Također, bio je i učesnik svih borbenih dejstava na području našeg grada te je nosilac ratnog priznanja “Zlatna policijska značka”. Kao naš vodič pričao nam je o ratnim dešavanjima na ovom području i o našim hrabrim herojima.

“U vašem komšiluku, u vašoj neposrednoj blizini žive živi heroji koji su radili stvari koje vi ne možete ni zamisliti. Bili su to ljudi od 20 i 25 godina, pa čak i momci od 16 i 17 godina koji su svim srcem krenuli u rat da brane svoju jedinu domovinu”, rekao je Edin Hakanović.

Najprije smo došli do spomen-obilježja Saliha Babića, također pripadnika jedinica Armije BiH. Poginuo je 03.03.1993. u rejonu Osijela-Prijeko-Visoko na duznosti komandira II streljačkog voda. Dobitnik je priznanja “Zlatna policijska značka”.

Nakon toga otišli smo u obilazak Tufinog spomenika.

Teufik Tufo Buza je bio naš najveći borac. Po zanimanju je bio policajac i komandir za specijalne jedinice, zaposlen u Državnoj bezbjednosti u Beogradu. Poginuo je 16.06.1992. godine u rejonu Krčevine–Visoko kao komandir “Tufine čete”. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjima “Zlatnim ljiljanom”.

Imali smo priliku da uđemo u stari bunker gdje su boravili naši vojnici i pogledamo šta se nalazi unutra.

“Više nema puške, ali ima nešto što se zove “druga puška”, a to je olovka, to je škola i to vi trebate da prenosite i tako treba da čuvate Bosnu”, rekao je Hakanović za kraj.

Tekst: Emina Babić 2. b
Fotografije: Novinarska sekcija Gimnazije “Visoko”